Interview met Bas Otting

Graag laten we de persoon achter de politicus zien. Rogier Verkroost interviewt Bas Otting over wat hem drijft. Wie hij nog meer is dan enkel een gemeenteraadslid in Bodegraven-Reeuwijk. En ook waarin hij afwijkt van de gemiddelde Nederlander.

Hoe kwam je ooit bij D66 terecht?

Ik ben intussen al behoorlijk lang lid. In de jaren negentig stemde ik al op D66. In die tijd vulde ik een een van de allereerste stemwijzers in en daar kwam toen D66 uit. Dus dat heb ik toen maar gevolgd. Maar het gedachtegoed past wel bij me. D66 wil dat mensen voor elkaar zorgen maar ze niet wil betuttelen. Laatst spraken we in onze gemeenteraad te over de sluitingstijden van de Horeca. Een SGP raadslid vond de uitbreiding vreselijk. Zijn zoon was namelijk dronken thuisgekomen. En die bleek dus 19 te zijn. Een volwassen mens moet de ruimte krijgen om verantwoordelijkheid te nemen en fouten te maken.
Ik ben lid geworden rond 2005 toen D66 het erg moeilijk had. Thom de Graaff moest aftreden na zijn nederlaag rondom de gekozen burgemeester en het D66-geluid dreigde te verstommen. Ik wilde een tegengeluid laten horen. Ik werd actief toen Alexander Pechtold lijsttrekker werd. De partij was zo klein en overzichtelijk toen, dat je als nieuw lid zo bij de campagne betrokken werd. Ik heb Pechtold en Fatma Koser-Kaya nog rondgereden in die tijd. Later werd ik actief als commissielid in de toenmalige gemeente Boskoop waar ik toen woonde. En toen ik verhuisde naar Reeuwijk kwam ik met Hans en Elly in contact. Zo kwam ik op de kieslijst en ben ik uiteindelijk gekozen.
Ik heb trouwens een keer mijn lidmaatschap opgezegd. Dat was toen D66 een inkomensafhankelijke zorgpremie wel zag zitten. Maar toen ze daar van terugkwamen ben ik weer lid geworden.

Wie is Bas Otting in zijn priveleven?
Ik woon in Reeuwwijk. De helft van de tijd woont zoon bij me. Zijn moeder en ik zijn zes jaar geleden gescheiden. Intussen heb ik een nieuwe vriendin die in Delft woont. Mijn zoon is nu 11 en begint nu een echte puber te worden. Hij houdt enorm van Minecraft, dus dat spelen we vaak samen. En hij is dol op de Efteling. We hebben een jaarabbonement dus ik zit wel vast aan regelmatige bezoekjes van dat pretpark.
Een van mijn recente hobby’s is zingen. Ik zit al een tijdje op zangles. Heel goed ben ik trouwens nog niet, maar daar gaat het me ook niet echt om. Het is vooral leuk en ontspannend. Verder houd ik erg van lezen en van boeken. Ik ben ook echt een feitjesmens. Ik lees graag boeken waarbij ik zoveel mogelijk feitjes kan leren. En daarmee kan ik mijn omgeving natuurlijk eindeloos vervelen.

Welke politicus zie jij als voorbeeld?
Ik ben altijd een fan geweest van Boris van der Ham. Hij had vanuit een bepaalde bescheidenheid veel succes. Bij een rondleiding in de Tweede Kamer heb ik hem eens ontmoet. Het bleek in het echt ook een enorm aardige en open man.
Ik vind het ook erg interessant hoe hij zich breed inzet voor dingen. En dat hij niet alleen in de politiek is blijven hangen. Hij was daarna erg zichtbaar als voorzitter van het Humanistisch Verbond. Hij is nu weer als artiest bezig. Als acteur en nu weer als singer/songwriter. Het is geen beroepspoliticus geworden die zich niet meer op andere vlakken ontwikkeld heeft. Hij blijft nieuwe dingen proberen.

Welk boek kun je iedereen aanraden?
Ik ben een groot liefhebber van biografieen. Ik wordt ook erg gelukkig van de boeken van Bill Bryson. Mijn favoriet die ik kan aanraden is A Short History of Nearly Everything. Hij behandel daar de hele geschiedenis van de oerknal tot aan de uitgave van het boek. Leuk is dat hij zowel op grote schaal kan schrijven als ook op microniveau. Zo schrijft hij in At home over elke kamers van een huis, en hoe de dingen daarin dan weer tot stand zijn gekomen in de geschiedenis.

Waarin wijk jij af van de norm?
Oei, een lastige vraag. Wat is eigenlijk de gemiddelde Nederlander waar je dan vanaf wijkt? En is gemiddeld niet erg saai? Ik onderscheid me denk ik doordat ik problemen in samenwerking strategisch wil oplossen. Het is een combinatie van verbindend zijn en tegelijk constructieve ideeën bedenken.
Pas geleden heb ik daar succes mee gehad toen in Bodegraven iets speelde rondom een onbewaakte overweg die moest verdwijnen. Dat is de regelgeving nou eenmaal. Er was een groep inwoners en belanghebbenden die graag wilde dat het voetpad dat nu over het spoor liep wilde behouden. Inwoners, de gemeente en prorail kwamen er niet uit. Ze stonden allemaal met de hakken in het zand en het overleg erover zat muurvast.
Ik ben toen met iedereen in gesprek gegaan. Ik luisterde naar hen en bedacht een middenweg. Het was een middenweg waarbij geen van de partijen alles kreeg. Ik kon ze overtuigen dat het de beste oplossing was. Mijn talent is hoop ik om mensen daarin mee te krijgen. Het voorstel werd uiteindelijk bijna met algemene stemmen aangenomen.