Duurzaamheid
We stappen samen over naar duurzame energie, zo snel mogelijk.
Het schoner, groener en gezonder maken van onze maatschappij is een uitdaging waar we met elkaar middenin zitten. Samen zijn we bezig om onze samenleving duurzaam in te richten. D66 is ervan overtuigd dat de transitie naar een duurzame samenleving economische kansen biedt en wil duurzaam ondernemen stimuleren. We vinden dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven en ervoor moet zorgen dat verduurzaming voor iedereen te realiseren is. Wij blijven ons inzetten om met onze gemeente in 2035 energieneutraal te zijn.
Wat vindt D66 belangrijk?
• We lopen als gemeente zelf voorop in de energietransitie, met zonnepanelen, isolatie, warmtepompen en windenergie.
• We helpen inwoners om mee te doen in de energietransitie
• Bewoners praten en profiteren mee
• Investeren in verduurzaming
• Duurzaam ondernemerschap stimuleren, met aandacht voor biodiversiteit
• Duurzaam bouwen, voor een energie-neutrale gemeente
• Incentives voor bedrijven op weg naar een energielabel B in 2035.
Vooroplopen in de energietransitie
D66 streeft ernaar dat onze gemeente zo snel mogelijk energieneutraal wordt door zowel energie te besparen als deze duurzaam op te wekken. We stimuleren de energietransitie
met subsidies en voorrangsbeleid, maar stellen ook normen voor landschappelijke inpassing en nemen CO2-uitstoot mee als criterium in aanbestedingen.
Wat gaat D66 hier de komende vier jaar aan doen?
1. Het regionaal opgestelde plan (RES 1.0) voor de energietransitie wordt zorgvuldig geïmplementeerd in nauwe samenwerking en overleg met inwoners en ondernemers.
2. De gemeente als instelling geeft het goede voorbeeld doordat gemeentegebouwen zo snel mogelijk energieneutraal zijn, bij vervanging van gemeenteauto’s alleen elektrische auto’s worden aangeschaft en er alleen groene energie wordt ingekocht
Inwoners helpen om mee te doen
D66 wil dat iedereen mee kan doen in de energietransitie. We willen bewoners (eigenaren en huurders) hier dan ook zo veel mogelijk bij ondersteunen.
Wat gaat D66 hier de komende vier jaar aan doen?
1. De energiecoach zetten wij nadrukkelijker op de kaart en deze blijft behouden. 2. Duurzaamheidsleningen verstrekken aan eigenaren en huurders.
3. Het gebruik van elektrische auto’s (maar ook andere voertuigen, zoals scooters, boten) stimuleren door het beschikbaar stellen van voldoende laadplekken met vergunningen.
4. Autodelen stimuleren, waarbij we streven naar minimaal drie deelauto’s in elke kern. 5. Initiatieven van bewoners voor vergroening en verduurzaming stimuleren. 6. Ideeën van wijkbewoners meenemen in plannen voor vergroening. 7. Verstening van tuinen tegengaan
Bewoners praten en profiteren mee
De energietransitie wordt door inwoners soms ervaren als een ver van hun bed show, waarover boven hun hoofd wordt beslist. Dit terwijl de energietransitie een uitdaging is voor ons allemaal, die ook kansen biedt. D66 wil dan ook dat alle bewoners meedoen in en meeprofiteren van de energietransitie en niet alleen financieel. Immers. De kwaliteit van de woonomgeving moet er ook op vooruit gaan. Wij stellen daarom ook duidelijke voorwaarden aan de duurzame opwekking van energie: zonneweides gaan niet ten koste van de biodiversiteit en mochten windturbines noodzakelijk zijn dan veroorzaken deze geen overlast of hinder voor onze inwoners.
Wat gaat D66 hier de komende vier jaar aan doen?
1. Wij stimuleren en verhogen de participatie van onze inwoners bij de energietransitie door een heldere en open communicatie: iedereen praat mee en elke mening telt.
2. Wij blijven de oprichting van energiecoöperaties stimuleren, met de voorkeur voor opwekking van zonenergie en volgen de commerciële inmenging van exploitanten van buiten onze gemeente nauwgezet.
3. Inwoners en ondernemers kunnen financieel meeprofiteren door als investeerders mede-eigenaar te worden van een zonnepark en om mee te beslissen hoe en waar de energieopwekking plaatsvindt.
4. Als windmolens nodig zijn voor het halen van onze klimaatdoelen dan stellen wij harde voorwaarden aan de plaatsing daarvan: geen overlast of hinder voor onze inwoners, ook niet bij plaatsing langs de A12 of N11.
5. Als wij regionaal de opgaven oplossen binnen onze gemeente moet daar ook wat tegenover staan, zoals aanvullende maatregelen om overlast van verkeer, geluid en luchtvervuiling tegen te gaan: aanleggen groene geluidswallen langs N11 en A12, verlaging maximumsnelheid op de A12 in samenwerking met regiogemeenten.
Duurzaam bouwen
D66 wil dat onze gemeente zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2035, energieneutraal wordt. Om dat te bereiken moeten we er ook voor zorgen dat bestaande woningen en, bedrijfsgebouwen worden verduurzaamd. Voor nieuwbouw gaan aanvullende voorwaarden gelden voor het verlenen van (bouw)vergunningen: is de isolatie optimaal, worden er zonnepanelen geplaatst, is er ruimte voor wind-op-dak?
Wat gaat D66 hier de komende vier jaar aan doen?
1. Er worden alleen nog maar nul-op-de-meter woningen en
bedrijfspandengerealiseerd
2. Bestaande woningen verduurzamen naar tenminste energielabel B en woningcorporaties de opdracht te geven hun woningvoorraad te verduurzamen en duurzame initiatieven van particulieren en ondernemers te stimuleren
3. Duidelijke duurzaamheidsafspraken maken met projectontwikkelaars alvorens nieuwe (bouw)vergunningen te verlenen