Bestuur
Inwoners willen vanzelfsprekend dat hun gemeente goed wordt bestuurd. Een goed bestuur kenmerkt zich door democratie, effectiviteit, integriteit, responsiviteit, en verantwoording. Op de punten integriteit en responsabiliteit (snelheid van reageren) scoort onze gemeente over het algemeen heel behoorlijk. We lichten hier graag uit waar het college op dit moment zaken laat liggen:
Democratie: Er is in de Gemeenteraad in huidige raadsperiode geen sprake van voldoende tegenmacht omdat de oppositie getalsmatig te klein gehouden is. Door een dichtgetimmerd coalitieprogramma gesteund door vrijwel de gehele raad, wordt dus het overgrote deel van de raad gedurende de zittingsperiode in haar kritische rol beperkt.
Effectiviteit: deze laat hier en daar (sterk) te wensen over. Voorbeelden hiervan zijn de voortslepende reconstructie van de Zoutmanweg, de breedte-beperkingspoortjes in het Plassengebied (na vier jaar nog steeds niet werkend) en de problemen rond de warmte koudeopslag in de nieuwe wijk Weideveld.
De omgevingswet die binnenkort van kracht wordt vraagt om meer en betere inwonerparticipatie. De gemeente moet zich van deze wet verplicht vergewissen van toereikend draagvlak bij de inwoners bij besluiten die hun leefomgeving aangaan.
Responsiviteit: de dienstverlening van het gemeentelijk loket is op dit moment onvoldoende. Ook worden beslistermijnen nog te vaak, en zonder goede onderbouwing, verlengd.
Verantwoording: het College van B&W legt op geen enkele wijze jaarlijkse publieke verantwoording af over het gevoerde beleid. Het College heeft niet het lef om zich naar de inwoners toe kwetsbaar op te stellen.
Wat gaat D66 hier de komende vier jaar aan doen?
1. Democratie: als kernwaarde van D66 wordt hieraan een aparte paragraaf gewijd (zie: hierna)
2. Effectiviteit: betere voorbereiding van besluiten waarmee bijvoorbeeld juridische procedures worden voorkomen en er minder onvoorziene zaken zijn. Daarnaast een doelmatiger inspraak en medezeggenschap met een duidelijker
verwachtingsmanagement zodat vervolgens een efficiënte uitvoering van
werkzaamheden zonder (veel) verstoringen mogelijk is
3. Responsiviteit: D66 wil dat de gemeente ruim binnen de wettelijke termijnen reageert op aanvragen of klachten. De mogelijkheid om beslistermijnen te verlengen moet zo min mogelijk gebruikt worden en alleen met een deugdelijke onderbouwing.
Ter verbetering van de interactie met de inwoners en ondernemers wordt een Gemeente App ingericht. Ook moet de dienstverlening van het gemeentelijk loket beter.
4. Verantwoording: Instellen van een jaarlijkse
verantwoordingsdag in maart/april, waarin onze gemeente verantwoording aflegt over het gevoerde beleid rechtstreeks aan de inwoners.
Democratie
1. Gemeenteraad
D66 wil nieuwe politiek en dat betekent meer dualisme. D66 wil de contolerende taak van de Gemeenteraad versterken. Wanneer we spreken over effectief dualisme is een zowel getalsmatig als kwalitatief stevige oppositie onontbeerlijk. Wat D66 wel wil is een open constructief debat steeds afgestemd op de situatie van dat moment. D66 zal dan ook niet in een coalitie stappen waarin zij niet nodig is.
2. Inwonerparticipatie
Inwoners willen dat er beter naar hen geluisterd wordt en dat gaat in onze gemeente steeds beter. Er worden bijvoorbeeld al veel bewonersavonden georganiseerd. Desondanks hoor je nog steeds onvrede als je met de mensen op straat in gesprek gaat. Opmerkingen als “ze doen maar wat”; “ze doen niet wat ze beloven” zijn veel gehoord. Kortom men is niet tevreden. Interactie met inwoners kan aanzienlijk verbeteren door meer inzet van digitale middelen, zoals een gemeente app voor onder meer het snel en effectief afhandelen van klachten en het achterhalen van inwonersvoorkeuren.
D66 wil graag samen met de inwoners, de huidige dorp- en wijkteams en de raadsleden de komende vier jaar een of meerdere experimenten opzetten in tijdig betrekken van meer inwoners bij de besluiten in en van de gemeente en met name die besluiten die de verschillende dorpen en wijken direct aangaan.
Voordat deze experimenten echt uitgevoerd gaan worden is het belangrijk met de dorp- en wijkteams het goede gesprek te voeren over het draagvlak in hun dorp of wijk. Er is een onderzoek geweest waarin een aantal zaken over de dorp- en wijkteams is onderzocht. Het zou goed zijn aan de hand van de resultaten van dit onderzoek met elkaar van gedachten te wisselen bijvoorbeeld over de diversiteit van de samenstelling van een team en de
taakopvatting van de teams. Na deze gesprekken kan een verdere invulling aan de participatieverordening op dit onderdeel plaatsvinden.
Op deze manier breng je politiek (representatie) en inwoners (participatie) bij elkaar. Je gaat in gesprek met elkaar en vergroot het inzicht en de zeggenschap terwijl het draagvlak zich verbreedt en de wensen van inwoners gekend en herkend worden. In deze open dialoog is het ook van belang dat de gemeente meer gebruik maakt van lokaal aanwezige kennis en ervaring.
Wijkoverstijgende zaken en bevoegdheden van burgemeester worden niet overgeheveld naar de wijkraden maar blijven besluiten van de gemeenteraad.
De inwoners dichter bij de politiek en de politiek dichter bij de mensen brengen is wat D66 hiermee beoogt.
3. Jongeren en Politiek
D66 wil jongeren meer betrekken bij de politiek en het bestuur. Basisscholen kunnen worden betrokken bij politieke besluitvorming over onderwerpen die voor jonge kinderen relevant zijn. Voor de wat oudere jongeren tot 18 jaar wil D66 een jongerenparlement instellen om hen inspraak te geven en indien mogelijk mee te laten beslissen over zaken die hen aangaan. Om het vooral ook voor jongeren aantrekkelijk te maken hierin te participeren stelt D66 de invoering van een jeugd/jongerenraad en een kinderburgemeester voor.