Woningsplitsing
Afgelopen mei dienden Groen Links, HvB en ZB een initiatiefvoorstel in om splitsing van woningen toe te staan. Het voorstel kon toen niet worden behandeld omdat er geen collegevoorstel over dit onderwerp lag. Nu was het er wel en in de raad van september volgde flinke discussie.
Het initiatiefvoorstel was voor de coalitie een brug te ver. VVD was sowieso tegen splitsing. D66 vond het collegevoorstel te beperkt, en het initiatiefvoorstel te ruim. D66 verwacht niet dat het toestaan van splitsing de grote hoeveelheden woningen gaat opleveren die de indieners ervan verwachten. Splitsen van een woning is bovendien niet altijd eenvoudig, de oude huizen in Bloemendaal zijn vaak erg gehorig en veel mensen willen gewoon graag een groot huis.
De VVD moest erkennen dat er in de raad een ruime meerderheid is die hier regels voor wil vaststellen. Gezamenlijk zijn we tot een voorstel gekomen.
De belangrijkste regels :
Alleen vrijstaande woningen mogen gesplitst worden.
Alleen woningen die groter zijn dan 250 m2 komen voor splitsing in aanmerking
Het perceel van de woning is minimaal 250 m2
De nieuwe woning heef een oppervlakte van minimaal 80 m2 bij woningen van 250 tot 500 m2 en minimaal 120 m2 bij woningen groter dan 500 m2 (dit laatste had de D66 fractie liever geschrapt)
Het aantal nieuwe woningen wordt beperkt, afhankelijk van de grootte van de bestaande woning.
Bij woningen groter dan 700 m2 en op percelen groter dan 1000m2 wordt maatwerk voorgesteld. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Duinlust.
Op een aantal punten had D66 wel verder willen gaan, maar in de politiek moeten we nu eenmaal pragmatisch zijn en het is voor ons belangrijk dat we stappen maken in de goede richting. En we zijn blij dat het beleid van de gemeente en beoordeling van de plannen nu van “nee tenzij” overgegaan is naar “ja mits”.
Uiteindelijk stemden alleen de coalitiepartijen voor dit voorstel.
Over twee jaar gaan we evalueren en kunnen we de regels misschien verruimen.