Waarnemend burgemeester

We zijn ons bewust dat er na ons vorige verslag vragen over het vervolg bij u leven. Graag lichten we het vervolgproces toe.

Provinciehuis

Helaas kunnen we die niet allemaal beantwoorden.
Veel van wat besproken is valt nl. binnen de kaders van vertrouwelijkheid. We moeten ons dus tot de hoofdlijnen beperken.
Nadat het moeilijke besluit genomen was en de motie van wantrouwen tegen de burgemeester was ingediend, wilde de Commissaris van de Koning onderzoeken of herstel van het vertrouwen tussen raad en burgemeester nog mogelijk zou zijn.
Daartoe nodigde hij de volledige gemeenteraad uit op het provinciehuis. Gezien het tijdstip en de korte termijn was het niet voor iedereen mogelijk om te gaan maar uiteindelijk waren er toch nog 17 van de 21 raadsleden aanwezig, vrijdagmiddag jl.

Waarnemer

Gezamenlijk reisden we vanaf het gemeentehuis met de bus naar het provinciehuis in Haarlem. Vooraf waren er drie woordvoerders benoemd die vanuit 3 perspectieven de motivatie voor het handelen van de raad onderbouwden waarna de andere raadsleden middels aanvullingen deze motivatie ondersteunden.
Met de commissaris werd uiteindelijk besloten zo spoedig mogelijk te zoeken naar een waarnemer voor 3 maanden, die tijdelijk een deel van de taken van de burgemeester op zich neemt. Tegelijkertijd wordt er een verkenner ingezet die de ontstane problemen in kaart brengt, waarbij ook de rol van de gemeentesecretaris bekeken zal worden. Het mogelijke proces voor een stabielere situatie wordt onderzocht, en er wordt gekeken naar het profiel en de mogelijke termijn van een meer permanente waarnemer.

Stabiel bestuur

De raad was zich er terdege bewust dat een motie van wantrouwen het zwaarste middel is dat kan worden ingezet. Het unaniem aannemen van deze motie onderschrijft de ernst van de situatie.
De raad heeft de afgelopen jaren heel intensief en vooral ook gezamenlijk gebouwd aan een stabiel bestuur en het herwinnen van het vertrouwen van de inwoners. Daar maakte het raadsonderzoek ook onderdeel van uit. De conclusies uit dit onderzoek waren helder over de fouten die waren gemaakt en de voorliggende mogelijkheden om dit bestuur te verbeteren en dus herhalingen te voorkomen. De excuses die de burgemeester voor de gemaakte fouten aanvoerde, en de maatregelen ter verbetering die hij voorstelde waren voor de raad (unaniem) onvoldoende om dit doel te bereiken. De oprechte intentie van de raad is juist verder te bouwen aan het vertrouwen en aan een stabiel bestuur.

Zorgvuldig

Daarom willen wij nu als raad samen met de Commissaris van de Koning er voor zorgen dat er voor alle partijen, t.w. het college, de ambtenaren, de raad en ook de ex-burgemeester, een professioneel, respectvol en zorgvuldig proces wordt doorlopen. Met in alles het belang van de inwoners van de gemeente voorop.
Eind januari volgt er een volgend evaluatie moment.