Motie van Wantrouwen Burgemeester

We kunnen ons voorstellen dat dit voor degenen, die de politiek niet zo nauw volgen, als een donderslag bij heldere hemel kwam.
Immers, vele burgers hebben deze burgemeester leren kennen als een zeer aimabele, betrokken en toegankelijke burgervader.
En daar wil niemand iets aan afdoen.

De relatie tussen de burgemeester en de politieke fracties, en dus de leden van de raad, was helaas heel anders. Voor de raadsleden toonde hij zich in de afgelopen jaren steeds minder toegankelijk en ook veel minder betrokken en hij verzuimde de raad over penibele zaken tijdig te informeren, met verregaande (financiële en bestuurlijke) consequenties.

Raadsonderzoek

Ruim anderhalf jaar geleden zag de raad zich genoodzaakt het zwaarst beschikbare middel ( een raadsonderzoek) in te zetten t.a.v. één van die dossiers. Het Bijzondere Huis.
Er werd een onderzoekscommissie ingesteld, met vertegenwoordigers uit alle partijen, er werd een kundig bureau van buiten aangetrokken, en er volgden hoorzittingen onder ede. De leden van de onderzoekscommissie hebben een enorm karwei geklaard dat vele vele uren van hun tijd vergde, maar ook bij tijde emotioneel heel zwaar was. Al deze inzet had tot doel inzicht te krijgen hoe deze casus zich zo kon ontwikkelen en wat er voor nodig is om dit in de toekomst te voorkomen.
Na anderhalf jaar verscheen er een rapport met conclusies en aanbevelingen, een rapport dat er niet om loog

Gevolgen aanbevelingen rapport

Dinsdagavond kwam de raad bijeen om dit rapport te bespreken. Unaniem werden conclusies en aanbevelingen overgenomen. De uiteindelijke consequentie daarvan was de uitgesproken motie van wantrouwen.

Wie de vergadering kon volgen heeft kunnen zien dat het een heel integer gebeuren was, waarbij de meeste raadsleden lieten blijken dat zij de vragen die zij moesten stellen liever niet hadden gesteld en de conclusies die zij moesten trekken liever niet hadden verwoord. Bij onze fractie ging het niet anders.

Rol D66 fractie

Alexandra Otto en Klaas van der Kaaij waren beiden zeer betrokken bij dit hele traject. Alexandra was lid van de onderzoekscommissie en Klaas deed veel ondersteunend werk op de achtergrond. Dinsdagavond zat Alexandra (als plaatsvervangend voorzitter van de raad) de vergadering voor. Klaas vertolkte het standpunt van D66 en diende tenslotte namens de hele raad de motie in.