Goed wonen en leven

D66 vindt dat iedereen die dat wil, in iedere levensfase, een passende woning in Berg en Dal moet kunnen vinden, óók toekomstige inwoners. Voor de leefbaarheid van de kernen in Berg en Dal is het essentieel dat er zowel voor starters als doorstromers op de woningmarkt voldoende woningaanbod is. Het tekort aan huurwoningen en (goedkope) koopwoningen is het knelpunt in de woningmarkt in Berg en Dal. Dit belemmert de doorstroming en daardoor vallen alleenstaanden en starters buiten de boot.

  • Woningcorporaties stimuleren we om meer sociale huurwoningen te bouwen en ze beter te onderhouden.
  • We maken met woningcorporaties vergaande prestatieafspraken over verduurzaming en isolatie van de bestaande woningvoorraad.
  • De gemeente ondersteunt initiatieven die huurders en woningeigenaren helpen hun woningen te verduurzamen. Hierbij denken we aan het eerder genoemde regionaal expertisecentrum voor de energietransitie.
  • Inventariseren van leegstaande woningen en beschikbare locaties om optimale benutting van de capaciteit te realiseren.
  • Vergeten of braakliggende terreinen maken we tijdelijk geschikt voor nieuwe woonconcepten zoals Tiny Houses: permanente volwaardige woningen met een flexibele standplaats. Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere RaboSmartBuilds en Heijmans One.
  • Bij bouwplannen streven we altijd een gevarieerde samenstelling van woningen naar type, prijs en doelgroep na.
  • De gemeente neemt bij grote projecten zoals De Vijverhof in Berg en Dal, Reomie in Ooij en Dekkerswald in Groesbeek een leidende rol door het afspreken van gerichte intenties bij de planontwikkeling.
  • De gemeente voert een zelfbewoningsplicht en een antispeculatiebeding in voor alle nieuwbouwwoningen.

Veiligheid

Een belangrijke voorwaarde om prettig te wonen en leven in Berg en Dal is dat je je veilig voelt in je dorp. D66 wil dat mensen zich vrij kunnen bewegen en in vrijheid keuzes kunnen maken over hoe zij leven. Mensen kunnen deze keuzes niet maken als ze niet veilig zijn en zich niet veilig voelen. Vrijheid en gelijkwaardigheid van iedereen, zijn grondrechten waaraan niet te tornen valt. D66 wil daarom dat bij veiligheidsmaatregelen altijd rekening wordt gehouden met de privacy van de inwoners. Alle maatregelen (zoals cameratoezicht en fouilleren) zijn gebaseerd op zorgvuldige en transparante afwegingen. Preventie, oftewel het voorkomen van radicalisering en criminaliteit, is voor D66 het uitgangspunt om veiligheid te verbeteren.

  • De gemeente ondersteunt initiatieven van inwoners voor het verbeteren van de veiligheid van hun leefomgeving en laat inwoners participeren bij het opstellen van maatregelen omdat zij zelf goed geïnformeerd zijn wat er speelt.
  • Wijkagenten en BOA’s zoeken meer de samenwerking op met door inwoners opgezette buurt- appgroepen, gericht op het signaleren van verdachte situaties.
  • We handhaven regels die direct invloed hebben over hoe veilig men zich voelt in een kern. Voorbeelden zijn motorenoverlast, straatraces, lawaaierige nachtelijke samenscholingen en (kleine) brandstichtingen.
  • We zetten alle beschikbare maatregelen in om etnisch profileren uit te sluiten en expliciet aandacht te besteden aan emancipatie van de samenleving rondom LHBTI.
  • Om te voorkomen dat Berg en Dal het ‘afsteekwalhalla’ van de regio wordt stellen we, net als de omliggende gemeenten en vooruitlopend op landelijke regelgeving, een vuurwerkverbod in met oud en nieuw.

Privacy en digitale veiligheid

De maatschappij digitaliseert steeds meer, waardoor digitale veiligheid steeds belangrijker wordt. We leven in een ‘informatiesamenleving’ waarin steeds meer informatie en gegevens digitaal worden opgeslagen en toegepast. Dit biedt kansen en voordelen, maar het opslaan en gebruiken van gegevens moet wel veilig gebeuren om problemen als digitale diefstal, chantage en identiteitsfraude te voorkomen.

  • Periodiek voeren we een externe veiligheidsscan uit van de digitale systemen die de gemeente gebruikt. Hiermee kan de bescherming en bewaking van persoonsgegevens beter gewaarborgd worden.
  • De gemeente moet, samen met andere gemeentes in het Rijk van Nijmegen, regelmatig ‘ethische hackers’ gaan inschakelen om de veiligheid van onze gemeentelijke computersystemen te laten testen. We stellen beloningen beschikbaar voor personen die digitale veiligheidslekken vinden. De gegevens van onze inwoners zijn hun eigendom en we moeten ze goed beschermen!
  • D66 wil dat de gemeente zich committeert aan de beginselen van ‘Privacy by Design’ en een actieve partner wordt bij ‘Common Ground’, een programma van de VNG en Nederlandse gemeenten dat o.a. als uitgangspunt heeft gegevens gescheiden te houden van applicaties. Hierdoor wordt het gemakkelijker de gegevens goed te beveiligen en verouderde software door nieuwe en betere software te vervangen zonder – zoals de Rijksoverheid – megalomane ICT-projecten op te tuigen die uiteindelijk gedoemd zijn te mislukken.

Leefbaarheid in alle kernen

Een levendige omgeving verhoogt het woongenot en maakt de gemeente Berg en Dal en alle kernen aantrekkelijk om in te wonen en leven. Verenigingen voor sport en maatschappelijke functies (Bond Van Ouderen, fanfare, schutterij, e.d.) zijn een belangrijk onderdeel van elke kern. Natuurlijk is er een zekere grootte vereist om bestaansrecht aan een vereniging toe te kennen; niet elke kern zal alle mogelijke verenigingen kunnen laten bestaan, maar een evenwichtige verdeling van dit soort voorzieningen over de kernen is belangrijk. Samenwerking tussen de verenigingen van verschillende kernen is noodzakelijk om specifiek aanbod breed beschikbaar te maken. Winkels, horeca en basisvoorzieningen zorgen voor de levendigheid in de kernen. Het zijn plekken van ontmoeting waar veel mensen belangrijke sociale momenten beleven.

  • D66 wil de vestiging en exploitatie van dit soort bedrijven blijven stimuleren en faciliteren. De economische marktwerking zal uiteindelijk het slagen hiervan bepalen. Doel blijft om in de grote kernen deze voorzieningen zeker in stand te houden.
  • Een mogelijkheid van ontmoeten in Dorpshuizen is in alle kernen aanwezig en dient te blijven voortbestaan. In het accommodatiebeleid moet dit ook verankerd blijven, waarbij de exploitatie in principe zo veel mogelijk dekkend moet zijn.
  • Inwoners hebben zelf invloed op de leefbaarheid van hun kern. Individuele burgers en groepen kunnen voorstellen doen voor projecten in hun eigen omgeving en dit dient onder de aandacht te komen van de inwoners. Hiermee kunnen kernen hun eigen identiteit bewaken en versterken.