D66 ondersteunt aanvraag eenmalige subsidie De Nieuwe Kolk

D66 vindt cultuur erg belangrijk. Wij vinden dan ook dat we er alles aan moeten doen om stichting DNK niet te laten omvallen. We steunen daarom het raadvoorstel. Toch willen we nog een oproep doen. Dit voorstel gaat over een eenmalige subsidie, de problemen waardoor dit veroorzaakt is zijn alleen niet eenmalig.
We moeten dus gezamenlijk op zoek naar een structurele oplossing.

historie

In 2008 heeft de raad ingestemd met de bouw van DNK. Een ambitieus plan om kunst en cultuur te stimuleren, dit mede gebaseerd op een inwonersgroei naar 80.000. Nu zijn we 15 jaar verder en is DNK nog steeds te groot voor de stad en omgeving. Voor de stichting is het daarom keihard werken om financieel gezond te blijven. In 2019 heeft het bestuur van stichting DNK over deze zorgelijke situatie al eens een brief gestuurd. De hoge huisvestingskosten nekken de stichting DNK, dit gaat om de huur bij de gemeente. Daarnaast is de cultuur nog herstellende van de corona jaren, opbouwen was de afgelopen jaren überhaupt niet aan de orde. Wij vragen het college daarom of hier mogelijkheden zijn om deze constructies nog eens goed te bekijken? Een structureel probleem kunnen we niet oplossen met een eenmalige subsidie. 

Trots

Laten wij vooral trots zijn op DNK. Stichting DNK doet het goed.
Ze zijn een voorbeeld als het gaat om de unites nations sustainable goals. Betrekken alle doelgroepen en zijn beste congres locatie van Nederland geworden. Voor Assen levert het zo’n 10 miljoen op aan extra bestedingen in de stad.
En de maatschappelijke functies wordt steeds belangrijker. De bibliotheek is echt een huiskamer van de stad waar mensen elkaar ontmoeten. Het zal zonde zijn als we straks een groot leeg pand hebben, omdat het voor de stichting DNK ondanks al het harde werken en een reëel businessplan niet financieel gezond is te krijgen.