Sekswerkers zijn geen criminelen

Tijdelijk kunstwerk ‘Sex Work Is Honest Work’ op de pergola achter de AKU-fontein van de Amerikaanse kunstenaar Olu Oguibe. Het maakt onderdeel uit van de Sonsbeek-beeldententoonstelling in 2021 (foto van 7 juli 2021) Beeld: Marco Derksen/Flickr

Sekswerk is in Nederland legaal. Maar doe je het vanuit huis, dan is het ineens illegaal. Illegaal werken kan gevaarlijk zijn en niet goed voor de gezondheid van de sekswerker. En dat komt door het beeld dat bestaat van sekswerk: dat het altijd gedwongen gebeurt. Zo’n houding helpt de sekswerkers helemaal niet. Daarom wil D66 dat de discriminatie van sekswerkers stopt.

Sekswerk is werk

Het is een van de oudste beroepen ter wereld: sekswerk. Een legaal beroep, als je tenminste een vergunning hebt, of in een seksinrichting werkt. Maar doe je datzelfde sekswerk vanuit huis, dan ben je ineens strafbaar. Raadslid Susan van Ommen: “Het is alleen maar illegaal omdat de wetgever het zo bedacht heeft. En als je maar weinig vergunningen uitgeeft, dan dwing je mensen de illegaliteit in. Hierdoor lopen sekswerkers onnodig risico op financiële en seksuele uitbuiting. Want wie illegaal werkt, durft niet naar de politie als er iets misgaat. En wat je niet ziet, kun je ook niet controleren.”
Hoewel sekswerk dus legaal is, is er een negatief beeld van sekswerk. Dat leidt tot allerlei problemen voor sekswerkers. Zo is het voor hen haast onmogelijk om een zakelijke bankrekening te openen of een hypotheek te krijgen. Terwijl ze wel gewoon belasting moeten betalen. Tijdens de coronalockdowns mochten ze het langst van alle beroepen niet werken, en de landelijke coronasteun was niet beschikbaar voor individuele sekswerkers. Dat is ongelijke behandeling.

Maak nieuw beleid met sekswerkers samen

Sekswerkers werken op verschillende manieren: ze werken in clubs, voor een escortservice of in een SM-studio. Sommigen werken op de tippelzone, er zijn sekswerkers die sekszorg bieden en sekswerkers die graag vanuit huis werken. Die laatste groep is veruit het grootst, maar de wet staat dit nu niet toe. “Dat jij zelf geen sekswerk wilt doen, betekent niet dat niemand dat wil. Maar doen alsof elke sekswerker hetzelfde is en gedwongen wordt, is schadelijk voor de sekswerkers. Maak liever gebruik van hun kennis om goed beleid te maken.” aldus Van Ommen.
Daarom wil D66 samen met de fracties van GroenLinks, SP, PvdA en PvdD sekswerk van vooroordelen ontdoen en uit de criminele sfeer halen (het Nieuw-Zeelandse model). Daarnaast moeten sekswerkers betrokken worden bij het maken van nieuw sekswerkbeleid, maar ook bij beleid om uitbuiting en mensenhandel tegen te gaan. Bij allerlei beleidsterreinen wordt de doelgroep betrokken, dus dat moet voor sekswerkers vanzelfsprekend zijn.
Het voorstel werd woensdag 20 oktober met grote meerderheid aangenomen. Daardoor gaat de Gemeente Arnhem zich aansluiten bij de Sekswerk Alliantie Destigmatisering en lobbyen in Den Haag voor decriminalisering van sekswerk. Hierdoor krijgen sekswerkers uiteindelijk een betere positie.