D66 steunt komst tweede AZC in Arnhem

D66 Arnhem steunt het besluit van het college om een tweede AZC te openen. Medemenselijkheid staat bij ons voorop.

Schending van mensenrechten

“Deze vluchtelingen komen uit landen waar grove mensenrechten schendingen plaatsvinden, onder andere door Islamitische Staat, Assad of Boko Haram. Hun huizen zijn kapot gebombardeerd, hun buren en geliefden verminkt of gedood. Geen godsdienstvrijheid, geen vrijheid om het eigen leven vorm te geven, geen toekomst meer voor hun kinderen in de stad of het dorp waar ze al generaties lang leven. De meeste vluchtelingen strijken neer in het Midden-Oosten, in de eigen regio. Een deel waagt de oversteek naar Europa.”

Overvolle vluchtelingenkampen

“Mensen, religieuze minderheden, die zich nog steeds niet veilig weten. Mensen, die de overvolle vluchtelingenkampen in Turkije, Jordanië en Libanon ontvluchten. Mensen zoals wij, die het beste willen voor hun kinderen en zichzelf. Wij kunnen en willen onze ogen niet sluiten voor de huidige toestroom van mensen naar Europa, vanuit een diepgewortelde humanistische verantwoordelijkheid: menselijk mededogen.”

Arnhemmers die hun hart laten spreken

“We sluiten ook niet onze ogen voor de angst die deze vluchtelingenstroom bij een deel van de samenleving oproept. Hier in Nederland, en ook in Arnhem. Mensen die bang zijn voor de invloed van vluchtelingenopvang op hun eigen veiligheid en leefbaarheid. Mensen ook, die bang gemaakt worden! En dan stel je dus angst tegenover angst.
Wij zien gelukkig dat veel Arnhemmers hun hart laten spreken en de vluchtelingen in Arnhem helpen. Deze Arnhemmers maken geen kabaal, maar bieden wel met volle overtuiging hun steun aan. Wij vinden het daarom belangrijk dat het gemeentebestuur de Arnhemmers betrekt bij de opvang van vluchtelingen en een beroep op hen kan doen. Het betrekken van onze inwoners, zoals bij ‘de Koepel’, laat zien hoe het ook kan.”

Sabine Andeweg

“Wij zetten angst niet tegenover angst. We moeten naar de feiten kijken en de echte problemen oplossen”

Sabine Andeweg, raadslid D66 Arnhem

Dialoog, voorlichting en verbinding

“Het college en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zullen door moeten gaan met de dialoog en het geven van goede voorlichting, zodat een goede verbinding tussen de mensen in het AZC en de omwonenden ontstaat. Doorgaan met het betrekken van het grote aantal vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in Arnhem, die hun medemenselijkheid tonen naar vluchtelingen. En ook doorgaan met het zoeken naar rust, ruimte en respect voor de mensen die wij opvangen.
Wonen in een AZC biedt weinig privacy. Wonen in een AZC betekent onzekerheid of je wordt toegelaten of niet. Wonen in een AZC levert dus spanningen op.”

Naar de feiten kijken

“Wij stellen de realiteit niet rooskleuriger voor dan die is. We moeten dat wel in perspectief blijven zien. Onderzoek laat keer op keer zien dat de overlast door vluchtelingen wordt overschat, en het slachtofferschap onder hen juist wordt onderschat. Wij moeten daarom de angst achter ons laten. Wij moeten kijken naar de feiten en de echte problemen oplossen. Voor hen die zich definitief vestigen in Nederland is het van groot belang dat zij zo snel mogelijk deel worden van onze samenleving. Dat kan niet vroeg genoeg beginnen.”