Meer dan alleen opvang
Arnhem ziet gastvrijheid als meer dan alleen de strikt noodzakelijke opvang, zo legt wethouder Smeulders bij de start van de bijeenkomst uit. Het gaat erom dat mensen zich echt welkom voelen in de stad. De Jemenitische Walend (41), sinds 20 maanden in Nederland, beaamt dat. “Juist de brede steun helpt om je echt welkom te voelen.”
Het draagvlak voor gastvrije opvang in Arnhem is groot. De progressieve gemeenteraad in Arnhem geeft, aldus Smeulders, hem als wethouder de ruimte om het juiste te doen. Carolien Zwijnepoel, raadslid namens D66: “Arnhem laat zien wat er kan, en wat D66 betreft is nog meer doen niet uitgesloten als dat nodig is om zoveel mogelijk vluchtelingen een menswaardig bestaan te geven in Nederland.”
Volgens sommigen heeft de ruimhartige opvang in Arnhem alles te maken met het verleden van de stad. In 1944, na de Slag om Arnhem, besloot de Duitse Wehrmacht tot evacuatie van de stad. De circa 90.000 inwoners werden langdurig opgevangen, onder andere in verschillende dorpen op de Veluwe.