Amsterdam onderzoekt stop op Chinese surveillance-apparatuur

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken hoe ze de inzet van Chinese surveillance-apparatuur aan banden gaan leggen, dit na een motie van D66-raadslid Suleyman Aslami. De AIVD constateerde recent dat China een offensief cyberprogramma heeft tegen Nederland. Bij het gebruik van de Chinese apparatuur bestaat het risico dat gegevens in handen komen van het Chinese regime. Ook zijn de Chinese fabrikanten Hikvision en Dahua betrokken bij mensenrechtenschendingen, zoals de onderdrukking van de Oeigoeren. Aslami: “China heeft een offensief cyberprogramma tegen Nederland. Laten we dan niet naïef zijn over de veiligheidsrisico’s die kleven aan surveillance-apparatuur van Chinese makelij.” 

Onwenselijke en risicovolle cocktail 

Het blijkt, uit onderzoek van de AIVD, dat China een offensief cyberprogramma heeft richting Nederland. Het gebruik van surveillance-apparatuur van Chinese makelij is hiermee een groot privacyrisico. Het is in potentie mogelijk om met de apparatuur gegevens te verzamelen. En Chinese bedrijven zijn verplicht om data met de Chinese overheid te delen. Ook bestaat het risico dat kwaadwillenden, via de apparatuur, toegang kunnen krijgen tot kritieke netwerken. Daarnaast zijn de Chinese fabrikanten Hikvision en Dahua direct betrokken bij grootschalige mensenrechtenschendingen in de Chinese regio Xinjiang. 

Verbod

Op initiatief van D66 wordt onderzocht hoe de gemeente Amsterdam kan stoppen met het gebruik van de Chinese surveillance-apparatuur. Aslami: “Hiermee volgt Amsterdam het voorbeeld van verscheidene regeringen, zoals de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook dient de gemeente Amsterdam in de toekomst, bij de inkoop van apparatuur, rekening te houden met de bescherming van mensenrechten, zoals de OESO-richtlijnen.”