Amsterdam stopt met Chinese surveillance-apparatuur

De gemeente Amsterdam gaat geen Chinese surveillance-apparatuur meer inzetten, dit na een voorstel van D66-raadslid Suleyman Aslami. China heeft een offensief cyberprogramma tegen Nederland, blijkt uit eerdere waarschuwingen van de AIVD. Het gebruik van Chinese surveillance-apparatuur heeft hierdoor een vergroot risico. Daarnaast zijn de Chinese fabrikanten Hikvison en Dahua betrokken bij mensenrechtenschendingen, bijvoorbeeld bij de onderdrukking van de Oeigoeren. Aslami: “Het is goed nieuws dat Amsterdam gaat stoppen met de inzet van Chinese surveillance-apparatuur. Er kleven serieuze mensenrechten- en veiligheidsrisico’s aan het gebruik van deze apparatuur.”

Onwenselijke en risicovolle cocktail 

De afgelopen jaren is de cyberdreiging in Nederland toegenomen. Zo zijn er landen die een offensief cyberprogramma tegen Nederland voeren, zoals Rusland en China, met als doel het vergaren van informatie en beschadigen van vitale infrastructuur. Het gebruik van Chinese surveillance-apparatuur verhoogt de cyberrisico’s. Want de Chinese overheid verplicht Chinese bedrijven om gegevens met ze te delen. Ook spelen de fabrikanten Hikvision en Dahua een rol in grove mensenrechtenschendingen, zoals bij de onderdrukking en discriminatie van de Oeigoeren.

Verbod

Ook Amsterdam maakt gebruik van Chinese surveillance-apparatuur, waardoor er sprake is van een vergroot cyberrisico. Onwenselijk. Op voorstel van D66-raadslid Aslami heeft de gemeente onderzocht of ze kunnen stoppen met het gebruik van deze apparatuur. Het college heeft bekendgemaakt dat ze geen Chinese surveillance-apparatuur meer gaan inkopen, en de huidige apparatuur gaan uitfaseren. Ook heeft Amsterdam, vanwege cyberrisico’s, een Tiktok-verbod op de gemeentelijke apparatuur ingesteld.