Privacy-, veiligheidsrisico’s en desinformatie: ban TikTok van werktelefoon Amsterdamse ambtenaar

Geen TikTok op de werktelefoons van de Amsterdamse ambtenaren, daar pleit D66-raadslid Suleyman Aslami voor. Al langere tijd zijn er reële zorgen over de privacy- en veiligheidsrisico’s bij het gebruik van de Chinese social media-app. TikTok heeft eerder een boete moeten betalen voor het illegaal verzamelen van persoonsgegevens van kinderen. De rol en invloed van de Chinese regering op het Chinese ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, leiden tot grote zorgen wereldwijd. Om die reden voeren verscheidene regeringen een verbod in van het TikTok-gebruik op werktelefoons. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat TikTok opruiende advertenties met desinformatie, over de Provinciale Staten-verkiezing, toestaat op haar platform. Aslami: “We mogen niet naïef zijn over de gevaren van tech-platformen en de rol die autoritaire regimes hierin spelen. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat Amsterdam het goede voorbeeld geeft.”

Privacy- en veiligheidsrisico’s leiden tot verbod

De zorgen van D66 Amsterdam, om de privacy- en veiligheidsrisico’s van TikTok gebruik, worden breed gedeeld. Zo heeft de Europese Unie recent besloten om het gebruik van TikTok op alle zakelijke telefoons van werknemers te verbieden. Ook heeft de Canadese regering de Chinese app verbannen van alle werktelefoons van ambtenaren. En in de Tweede Kamer wil de meerderheid ook geen TikTok meer op de werktelefoons van de Rijksambtenaren. Daarbij, blijkt uit recent onderzoek van BNR Nieuwsradio dat het bedrijf toestaat dat er betaalde advertenties met desinformatie over de Provinciale Statenverkiezing op haar platform worden verspreid.

Dreiging voor de rechtsstaat

Op basis van de bovenstaande risico’s zou de social media-app volgens Aslami ook verboden moeten worden op de werktelefoons van Amsterdamse ambtenaren. Het gebruik ervan op werktelefoons, van ambtenaren, brengt de digitale veiligheid van de stad Amsterdam in gevaar, en is een potentiële bedreiging voor de democratie en de rechtsstaat. “Desinformatie vormt een directe bedreiging voor onze rechtstaat. De bestorming van het Capitool in de VS laat zien wat de verschrikkelijke gevolgen kunnen zijn. Een sluipmoordenaar als deze kunnen we niet toestaan op werktelefoons van Ambtenaren.”