Begroting: Amsterdam blijft bouwen aan complete stad, ondanks rijksbezuinigingen

Vandaag heeft de Amsterdamse raad de begroting van 2025 aangenomen, waarin geïnvesteerd blijft worden in de duurzame ontwikkeling van de stad, met de nadruk op klimaat en wonen. D66-woordvoerder Financiën Erik Schmit: “De begroting laat zien dat wij, wij in Amsterdam, blijven investeren in de toekomst van onze stad. De stad groeit, de stad ontwikkelt zich, en daar horen uitdagingen bij. Waarbij de kortzichtige Haagse bezuinigingen op onderwijs, cultuur en openbaar vervoer, de stad dwingen tot lastige keuzes. Alleen het zijn deze uitdagingen die onze stad gaan vormen, dat vraagt visie en langetermijnsinvesteringen, die zijn beide aanwezig in deze begroting.”

Nieuwe woningen en verbeterde bereikbaarheid

De vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam is groot, en er wordt dagelijks hard gewerkt om meer woningen te realiseren. Alleen woningbouwprojecten vergen veel tijd, vooral in de huidige ongunstige marktomstandigheden. Zo zijn de bouwkosten in de afgelopen jaren fors gestegen door hogere kosten voor personeel en materialen. Om meer betaalbare woningen te realiseren, trekt het college 10 miljoen euro uit om bouwprojecten een extra stimulans te geven.
Een prettige leefomgeving vraagt niet enkel om woningen, maar ook om een aangename openbare ruimte met voorzieningen, goede infrastructuur en voldoende groen. Daarom zijn wij blij dat er 45 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd in de openbare ruimte. Want het functioneren van een stad valt of staat bij goede bereikbaarheid. De D66-fractie juicht de investeringen in mobiliteitsprojecten, zoals de bereikbaarheid van Zeeburgereiland en IJburg, en de eerder aangekondigde brug over het IJ, dan ook toe.

Schone toekomst

De toekomst van Amsterdam draait op schone energie. Dat betekent minder fossiel en emer elektriciteit. Daarbij is een succesvolle energietransitie essentieel voor de concurrentiepositie van Amsterdam. Om dit te realiseren zijn grove investeringen in nieuwe infrastructuur nodig. De gemeente Amsterdam speelt hierin een belangrijke coördinerende rol. Om dit goed uit te oefenen wordt er 15 miljoen euro extra vrijgemaakt, bovenop de eerdere 50 miljoen euro. Op deze manier wordt Amsterdam een toekomstbestendige stad. 

Harde Haagse bezuinigingen 

De bezuinigingen van het kabinet schieten gaten in de financiële huishouding van Amsterdam, met op de lange termijn desastreuze gevolgen. Zoals de Haagse bezuiniging van een miljard euro op onderwijs, het korten van 13 miljoen euro op de Amsterdamse kunst- en cultuursector, de korting van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de grote steden en de btw-boete op boeken, cultuur en sport. D66-raadslid Financiën Erik Schmit: “Het is voor Amsterdam de schade beperken. We zijn blij dat er een sluitende begroting wordt gepresenteerd. Alleen om te kunnen blijven investeren in de duurzame toekomst van Amsterdam is het noodzakelijk de ozb te verhogen. En het is goed om te zien dat Amsterdam gaat bezuinigen op de eigen organisatie, bijna 23 miljoen euro per jaar.”