Realiseer Amsterdams recht op een fout

De Amsterdammer verdient de mogelijkheid om een kleine administratieve fout te herstellen en D66-fractievoorzitter Rob Hofland stelt dat het nu aan de gemeente is om dit te realiseren. Na zijn initiatiefvoorstel ‘Recht op een fout’ is er een Haags wetsvoorstel voor meer ruimte in de wet aan bestuursorganen, waardoor ze kunnen kiezen om geen sancties op te leggen. Hij wil nu dat het college deze ruimte ook gaat inzetten om menselijk overheidsoptreden te realiseren. Hofland: “Het is belangrijk om de menselijke maat terug te brengen. Dat het kabinet na mijn initiatiefvoorstel meer ruimte wil creëren in de wet is een goede stap. Als Amsterdam moeten we de ruimte benutten en in ons beleid de Amsterdammer meer als mens te behandelen.”

Minder rigide

Onder de geldende wetgeving zijn Amsterdamse ambtenaren in veel gevallen simpelweg verplicht om hard op te treden als mensen een fout begaan. Ook als het gaat om een kleine administratieve fout. Dit heeft tot schrijnende situatie geleid, waarbij het optreden van de overheid meedogenloos was. Een bekend voorbeeld is de boodschappenaffaire, waarbij een vrouw recht op een bijstand verloor omdat ze boodschappen ontving van haar moeder. Het uitgangspunt van overheidsoptreden is lange tijd wantrouwend geweest, met tanend vertrouwen in de overheid als gevolg. Dat was voor Hofland de reden om zijn initiatiefvoorstel ‘Recht op een fout’ te schrijven. 

Nieuw voorstel

Ambtenaren de ruimte geven – en ook laten toepassen – van de menselijke maat bij gemaakte fouten, en de Amsterdammer niet direct als juridische tegenstander te bestempelen, vraagt om een omslag. Het nieuwe wetsvoorstel geeft de gemeente expliciet meer ruimte. Hofland wil met dit voorstel verzekeren dat we hier in Amsterdam gebruik van maken. Ook wil hij dat het college in kaart brengt bij welke sancties de gemeente nog wordt belemmerd door te rigide wetgeving. Zodat het duidelijk wordt waar meer ruimte wenselijk is voor de menselijke maat in het sanctiebeleid.