Amsterdam pak lhbtiq+- en vrouwenhaat aan als extremisme

De radicaliserende lhbtiq+- en vrouwenhaat wordt in Amsterdam aangepakt als extremisme, dat na een voorstel van D66-fractievoorzitter Rob Hofland. Om hiermee de zorgwekkende trend van haat, voornamelijk onder jongemannen, te stoppen. Hofland: “Er is sprake van een groeiende groep jonge mannen met een conservatief gedachtegoed, die vrouwen als ondergeschikt zien en lhbtiq+ niet accepteren. Vaak worden ze online tot zulke extremistische ideeën aangezet door Andrew Tate-achtige figuren. Terwijl vrouwen en de lhbtiq+-gemeenschap steeds vaker worden geconfronteerd met haat en geweld. Dat is extremisme. Pak het dan ook aan als extremisme.”

Opmars onderdrukkende ideeën 

Er is sprake van een groeiende groep – vaak – jongemannen die onderdrukkende ideeën hebben over de verhouding tussen mannen en vrouwen. Ook accepteren ze lhbtiq+personen niet, ze zetten het weg als onnatuurlijk. Velen komen online in aanraking met deze extreme ideeën, verspreid door influencers zoals Andrew Tate – die ondanks de verdenkingen van seks met minderjarigen en mensenhandel een enorme aanhang heeft. Daarnaast zijn er onlinegroepen waar mannen, die vaak onvrijwillig geen seks hebben, op agressieve wijze vrouwenhaat verspreiden. Dit staat internationaal bekend als de incel cultuur, die gelinkt wordt aan meerdere schietpartijen en moorden. 

Ook Amsterdam wordt geconfronteerd met de toename van haat en geweld tegen vrouwen en de lhbtiq+gemeenschap, zowel online als offline. In Nederland zijn twee op de drie jongevrouwen wel eens geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdendgedrag. Ook staat de (vrouwen)emancipatie onder druk. Zo vinden steeds minder Amsterdamse jongeren verliefdheid op hetzelfde geslacht normaal, en typeren ze het steeds vaker als verkeerd. 

Aanpak extremistisch geweld

Het overgaan tot geweld vanwege vrouwenhaat is extremisme. En Amsterdam gaat op voorstel van Hofland dit aanpakken als extremisme. Dat betekent dat personen met dit extremistische gedachtegoed, die bereidheid tonen tot geweld, opgenomen kunnen worden in de persoonsgerichte aanpak radicalisering. Om te voorkomen dat zij daadwerkelijk geweld gaan gebruiken. Het Amsterdamse voorstel sluit aan op de internationale beweging tegen vrouwenhaat. Zo benadert de Britse overheid sinds kort de incelgroeperingen als een nationale bedreiging.