Mijn persoonlijke pagina:
Sybrand de Vries

Visser op de vroege ochtend; Kleine Poel Aalsmeer (voorjaar) Beeld: Sybrand de Vries

Dit is de persoonlijke pagina van Sybrand de Vries.

  • 55 jaar
  • Amsterdam
  • Aalsmeer
  • Hij/hem

Hier staan zaken die niet per se politiek zijn, maar die iets meer over de persoon zeggen, – die graag door de persoon gedeeld worden, of karakteristiek zijn voor de persoon in kwestie.

De inhoud komt volledig voor verantwoordelijkheid van de persoon zelf.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De Westeinderplassen. Maar eigenlijk het hele Aalsmeerse plassengebied. Zowel in het Oosteinde als in het Westeinde zijn er veel plekken waar je volledig ongestoord in de natuur kan opgaan. Er is altijd wel een hoekje uit de wind te vinden waar je zelfs midden in de winter, zelfs zonder jas of trui rustig een boekje kan lezen. Zo nodig kan je een meegebracht drankje ter koeling in een emmer in het water laten zakken – veel beter wordt het niet.

De ultieme beleving is, wanneer het windstil is en er een lichte vorst over het water hangt, naar het midden van de Grote Poel te varen en geheel in je eentje in alle rust van de stilte en eenzaamheid te genieten. Opnieuw een boek erbij en je kan rustig wachten tot de zon in het water verdwijnt.

Interesses:

Wat wil de ‘eigenaar’ van deze pagina met je delen? Wel, dat is makkelijk: al dat hieronder volgt.

Muziek

Ik deel graag enkele links naar wat muziek voor tijdens het werk, lezen, mijmeren of voor tijdens het afwassen. Ik had eerste een hele lijst specifieke links gegeven, maar het leek me uiteindelijk handiger om alles te bundelen en te verzamelen op een specifieke youtube-pagina.

Live concert registrations‘ bevatten links naar volledige concerten. Om uiteenlopende redenen memorabel, en stuk voor stuk van uitzonderlijke kwaliteit.

Live performances‘ geven individuele live nummers. Een persoonlijke selectie van, wat mij betreft, zeer getalenteerde zangers en bands.
Het is inmiddels een aardig lijstje geworden.

Ik denk dat ik vooral voor de live nummers nog een top-tien ’thrills-lijstje’ ga maken – hoef ik niet te veel te zoeken voor het extra speciale gevoel.

Whilst reading or writing‘ geeft een allegaartje van overige nummers, niet live, volledig willekeurig. Toevallige hits, herinneringen of goeie beats.

Bij dit alles een aantekening: sommige opnames zijn wat bleek wanneer je ze door een klein muzieksetje afspeelt. Geef alsjeblieft meer geld uit aan een goeie stereo-installatie. Muziek raakt je rechtstreeks in het hart en wanneer dit zo zuiver mogelijk gebeurt raakt het dieper. Uit het raam kijken is ook een vorm van tele-visie en spaart genoeg geld uit voor de aanschaf van een goede muziekinstallatie. Focus!

Boeken

Geen grotere rijkdom dan de wijsheid van anderen op een boekenplank te kunnen verzamelen. En dan is het internet er ook nog bij gekomen.

Je kan uiteraard altijd een avondje doorklikken op Wikipedia. Maar net zoals het fijn is om een vervoermiddel voor de deur hebben staan zelfs als je deze niet gebruikt, is het ook een grote rijkdom veel boeken op de boekenplanken te hebben staan, zelfs al heb je ze (nog) niet allemaal gelezen.

Ik kan uiteraard niet alles weergeven dat door de jaren heen interessant is geweest, maar ik deel toch maar een aantal titels die mogelijk de hersens kunnen prikkelen.

Zo maar wat suggesties:
(PS de meeste titels kennen een Nederlandse vertaling – maar verliezen dan af en toe enige ‘ziel’)

‘Liberalism and Its Discontents’Francis Fukuyama
Fukuyama werd natuurlijk bekend door zijn ‘The End of History…’, waarin hij, bij het einde van de Koude Oorlog, geheel ten onrechte de overwinning van het liberalisme als onvermijdelijk beginpunt van een nieuw tijdperk zag. Die direct al zo duidelijke overmoedige stelling weerhield me lange tijd werk van zijn hand tot me te nemen.

Maar Fukuyama is natuurlijk wel een kundig denker. En ik ben blij dat ik zijn laatste werk wel tot me heb genomen. Het was tijd voor een grondige verdediging van het liberalisme tegenover zowel de rechter als de linkerflank.

Voor mij persoonlijk een grote steun in de discussie die ik al wat langer voer over het verzet tegen conservatieve krachten, ook waar die af-en-toe binnen eigen gelederen opduiken. Rechts conservatisme is voor veel mensen duidelijk waarneembaar. Links conservatisme lijkt door zijn ogenschijnlijke empathie vaak wat minder op te vallen.

‘Verplichte literatuur’ voor eenieder die het liberalisme een warm hart toedraagt. En daarbij dus zeer zeker voor iedere D66-er (en mogelijk zelfs VVD-er).

Talleyrand‘ – Duff Cooper
Ik was nooit zo van de biografieën totdat ik dit boek las. Talleyrand, meester politicus, meester overlever en zowel uniek persoon, als ultiem persoon van zijn tijd. Diverse ministerposten onder de opvolgende regimes van zowel Lodewijk XVI, Napoleon, Lodewijk XVII en Lodewijk Filips I.

Duff Cooper is zelf waarschijnlijk nog opgevoed binnen een redelijk dominante 19e eeuwse cultuur en weet daardoor van nature een zeker begrip op te wekken voor de persoon Talleyrand die bij ‘professionele’ historici soms achterwege blijft. Hierbij trapt hij niet in de valkuil van zo heel veel biografen om gaandeweg ‘fan’ te worden van het onderwerp en geen distantie meer te kunnen nemen.

The Years of Lyndon Johnson‘ – Robert Caro
Vierdelige biografie over Lyndon Johnson, de opvolger van John F. Kennedy. Niet alleen een buitengewoon goed geschreven biografie over, opnieuw, een zeer intrigerende persoonlijkheid. Maar ook, zeker het eerste deel, een uitstekend inkijkje in de geschiedenis van de VS in de eerste helft van de 20ste eeuw. Een standaardwerk en monument in de wereld van biografieën en biografieschrijvers. Het laatste deel 5 zit al jaren in de pen en zou de presidentsjaren van Lyndon Johnson moeten behandelen – de leeswereld wacht al evenzoveel jaren in spanning af.

Mocht je deze onderneming aangaan – het kan een lange zit zijn. Het heeft mij meer dan een jaar gekost om er doorheen te komen. Maar ik ben een langzame lezer…

The Presidents‘ – Stephen Graubard
Prima overzicht en korte kenschets van alle Amerikaanse presidenten van de 20ste eeuw, van Theodore Roosevelt tot Barack Obama. Mocht je even snel het geheugen willen opfrissen, of een eerste introductie willen hebben wat betreft de Amerikaanse presidenten is dit een mooi boekje.

The Revenge of Geography‘ – Robert Kaplan
Deze titel eigenlijk gewoon bij toeval gekozen. Het gaat mij meer om de schrijver Robert Kaplan. Kaplan heeft een nogal ‘realistische’ ‘conservatieve’ kijk op de wereldpolitiek en ik kan het daarom niet altijd eens zijn met zijn conclusies. Maar hij heeft wel een uitstekend observatievermogen.

Zijn boeken zijn van het type waarbij je tijdens het lezen bij voortduring voelt dat je hersens aan het werk zijn om alle informatie een plaats te geven. Waarbij zijn informatie vaak de strijd aangaat met de informatie die al in je hersenen aanwezig is. En gelukkig niet altijd wint. Oftewel: boeken zoals boeken horen te zijn.

Listen, Liberal‘ – Thomas Frank
Thomas Frank is op zoek gegaan met de vraag waarom mensen niet stemmen op de mensen die voor hen op zeggen te komen, en waarom ze wel stemmen op de mensen die soms zelfs openlijk schadelijk zijn voor hun belangen.

In de vele onzin die over de opkomst van het populisme is geschreven is dit een verfrissend boek. Hou ook in gedachte dat populisme als politieke stroming in de Verenigde Staten een lange traditie kent. Langer, meer en duidelijker uitgesproken dan in Europa, mede door de manier waarop in de vroege jaren het democratisch stelsel tot stand is gekomen.

Frank laat zien waar het aan heeft geschort en schets de kloof tussen ‘stad en platteland’ / ‘city and country side’. Vertrouwen, identiteit en communicatie. Lees en leer.

The Cause of All Nations‘ – Don Doyle
Een iets moeilijker toegankelijk boek voor de niet geheel ingewijden. Over de interactie tussen de Amerikaanse burgeroorlog, de Amerikaanse en Franse revolutie en de burgerlijke revoluties van de 19e eeuw. Er bestaat een sterke samenhang die inmiddels enigszins versluierd is geraakt door de mist van de geschiedenis, maar dient beter in het achterhoofd gehouden te worden.

The Edge of the World‘ – Michael Pye
Denk ‘Middellandse Zee’, maar zeg vervolgens ‘Noordzee’. Waar het belang van de Middellandse Zee uitentreuren besproken en beschreven is, is de Noordzee lang onbesproken gebleven. Dit boek herstelt de balans enigszins. De Noordzee is net zo belangrijk geweest in de handel en uitwisseling van culturen als de Middellandse Zee, maar had de ‘pech’ dat de omliggende landen lang geen geschreven cultuur kenden. ‘Vikingen’ kent iedereen. De Angelsaksische (en Frieze) invasie -, en de Normandische invasie van Engeland misschien nog net. Maar de geschiedenis en het hoge niveau van de culturen rond de Noordzee blijft in het algemeen ver achter in het geheugen en de kennis hangen. Dit boek vult een gat.

Empires of the World‘ – Nicholas Ostler
Een wat meer obscuur boekje. Bij toeval tegengekomen op de ramsj. De titel is enigszins misleidend; dit gaat niet over wereldrijken maar over de talen van de wereld, hun geschiedenis en hun interactie. Je moet even moeite doen, want dit boek heeft een stevige taalkundige achtergrond. Maar het geeft inzichten biedt vergezichten en dwarsverbanden. Vergeet de techniek maar laat de gedachten varen en de informatie de eigen weg vinden in je brein.

Links

Hieronder enige links die de eigenaar van deze pagina graag met je deelt.

boekenlinks:

Gelijk maar weer wat richting VS: op zoek naar de beste biografie van je favoriete president van de Verenigde Staten? Ga dan naar ‘My Journey through the Best Presidential Biographies‘ van Stephen Floyd. Erg prettig om alvast een persoonlijke voor-lezer te hebben. Dezelfde bezige bij heeft ook een website onder de titel ‘Reading the Best Biographies of All Time‘. Heb hier nog geen gebruik van gemaakt, dus nog geen mening, maar hou me op de hoogte.

columns en andere meningen:

Ga eens langs bij onze partij en afdelingsgenoot Frank Backer. Achtergrond en duiding over een groot aantal uiteenlopende politieke onderwerpen. Ook flink wat achtergrond over de Franse politiek, die hier in Nederland meestal wat onder-geschoffeld is.

zaken en feitelijkheden:

Zie de linkpagina van D66 Aalsmeer voor een verwijzing naar alle toppers zoals het SCP, CPB en andere ondersteunende diensten.