Rondvraag voor de commissie MO van 4 oktober 2021
Op 8 juli 2019 maakte toenmalig staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun medische beperking rond de 300 euro studietoeslag per maand zouden gaan ontvangen . Het gaat om studenten die ook studiefinanciering ontvangen. Het bedrag was op gelijke hoogte gesteld met de studieregeling in de Wajong2010 en was ook in lijn met de motie-Raemakers. De wetswijziging moest een eind maken aan de grote verschillen in de hoogte van deze toeslag per gemeente. Voor veel studenten met een medische beperking betekende dit dat na de wetswijziging hun toeslag omhoog zou gaan.
Behalve dat de studietoeslag per maand overal in Nederland hetzelfde zou zijn, zou ook de aanvraag- en toekenningsprocedure gelijk worden getrokken. De uitvoering van de individuele studietoeslag zou bij gemeenten blijven. Zij mochten alvast vooruitlopen op de wetswijziging die per 1 januari 2021 in had moeten gaan.
Inmiddels is gebleken dat veel gemeenten geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van het kabinet . Daarnaast is de wetswijziging bij de val van het kabinet controversieel verklaard. Staatssecretaris Wiersma roept ook nu weer gemeenten op om niet af te wachten en hun rol hierin op te pakken. Eerder heeft minister Koolmees dat al een aantal maal gedaan.
De gemeente Westland keert per maand 150 euro uit, slechts de helft van het beoogde bedrag van 300 euro . Het is niet duidelijk waarom het college dit bedrag vooruitlopend op de wetswijziging niet heeft aangepast. De gemeenten ontvangen een jaarlijkse uitkering van het Rijk waaruit een verhoging makkelijk zou kunnen worden betaald. Een verhoging zou een extra uitgave van 1800 euro per student per jaar betekenen.
Het bovenstaande leidt tot de volgende vragen:
1. Is het college bekend met de Kamerbrief van 8 juli 2019?
2. Hoeveel studenten met een medische beperking ontvangen er op dit moment een individuele studietoeslag?
3. Wat is de reden dat het college tot nu geen gehoor heeft gegeven of willen geven aan de oproepen van de minister en de staatssecretarissen om het bedrag aan te passen?
4. Is het college bereid om de individuele studietoeslag voor studenten met een beperking zo snel als mogelijk te verhogen naar 300 euro per maand? /zo nee, waarom niet?