Rondvraag voor de commissie MO van 21 juni 2021
In juli 2016 werd in Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (kort: VN-verdrag Handicap) van kracht. Dit verdrag heeft als doel dat de wereld toegankelijk en inclusief wordt voor iedereen: mensen mét en zónder beperking. Mensen met een zichtbare beperking, mensen met een niet-zichtbare beperking en mensen zonder beperking.
Met de ratificatie van dit VN-verdrag is aan de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet de verplichting toegevoegd om in een periodiek plan op te nemen hoe de gemeenteraad uitvoering geeft aan het verdrag. Daarnaast is vastgelegd dat deze periodieke plannen samengevoegd dienen te worden tot één integraal plan voor het hele sociale domein. Een veel gebruikte naam voor dit integrale plan is de Lokale Inclusie Agenda (LIA), maar gemeenten zijn vrij om de vorm en focus zelf te bepalen. De VNG heeft een overzicht gepubliceerd van maatregelen die gemeenten kunnen nemen. Daarnaast biedt de VNG handreikingen, digitale kennissessies, publicaties en praktijkvoorbeelden.
Op de website van de VNG worden gemeenten vermeld die een Lokale Inclusie Agenda hebben en gemeenten die werken aan een Lokale Inclusie Agenda. De gemeente Westland wordt onder geen van beide kopjes vernoemd.
Het bovenstaande leidt tot de volgende vragen:
1. Wordt in de Gemeente Westland het VN-verdrag voor mensen met een beperking toegepast?
2. In hoeverre wordt hiervoor samengewerkt met organisaties die de doelgroep vertegenwoordigen, zoals Platform Gehandicapten en Talking Out Loud?
3. Wordt er in de gemeente Westland gewerkt aan een Lokale Inclusie Agenda (LIA) als integraal plan voor het volledig sociaal domein? Zo nee, is het college bereid een LIA op te stellen?