Plannen Parkwijk terug naar de tekentafel!


“Terug naar de tekentafel en in overleg treden met omwonenden.” Dit is in het kort de mening van fractievoorzitter Gerda Oskam over het Stedenbouwkundig Plan Parkwijk met de nieuwe invulling van de Kop van het Amaliapark en de Verlengde Houtrakgracht.

Oskam: “Er komen te veel wijzigingen in het oorspronkelijke Stedenbouwkundig Plan. Gezien de bouwontwikkelingen op de Kop Amaliapark en ook de verkeersveiligheid rondom het winkelcentrum Parkwijk heeft D66 nu gevraagd om een nieuw Stedenbouwkundig Plan (SP). Ook vroegen we om een integraal verkeerscirculatieplan voor dit gebied. Het is goed om te zien dat het college die vraag deels heeft gehonoreerd en uitgevoerd. Wat betreft de Kop van het Amaliapark en de bebouwing daar, heb ik geen opmerkingen meer. Vind ik prima. Ook wat betreft de realisatie van een gymzaal, een jongerencentrum en woningen aan de Verlengde Houtrakgracht heb ik geen problemen.

De bezwaren van de omwonenden die ik steekhoudend vind, richten zich op het wederom abominabel uitgevoerde verkeersonderzoek en parkeertellingen. Het is nu de –tigste keer dat er over simpelweg de cijfers van autobewegingen en parkeerplekken onduidelijk is. Het duurt erg lang en er worden voortdurend fouten gemaakt. Dit spreekt allemaal niet voor de afdeling verkeer!
Doordat er constant fouten blijken te zitten in de uiteindelijke cijfers, brokkelt draagvlak af bij omwonenden. Hoe moeilijk is het om met omwonenden parkeerplaatsen te tellen? Daar begint participatie mee, met eenduidigheid over de cijfers!”

Volgens D66 zijn er voor het probleem van de toegenomen verkeersdruk twee redenen:

   1. Het niet wijzigen van de bevoorradingsroutes conform besluiten van de gemeenteraad in 2005 en 2006. Daardoor is de verkeerschaos op bepaalde uren alleen maar toegenomen, ondanks de verzachtende andere maatregelen die in 2007 bedacht zijn.
   2. De realisatie van een Turks-Islamitisch centrum in plaats van een Baptistenkerk die hier ooit gedacht was. Hierdoor komen nu vele extra bezoekers op vrijdag, en niet op zondag.

D66 is niet tegen het vestigen van een religieuze instelling, van welke smaak dan ook, maar deze wijziging levert wel simpelweg een ander verkeerspatroon op. Vrijwel al het verkeer moet vervolgens over de hoofdfietsroute Groenedijk. Dat blijft voor D66 een probleem en een zorg, ondanks de hogere drempels aan weerzijden die er na aandringen van D66 en omwonenden werden geplaatst.

 Het andere punt waar D66 vele vragen over heeft, is het Turks-Islamitisch centrum zelf. Volgens de antwoorden van het college op de vragen van D66 en SP in 2006 zou er een multiculturele ontmoetingsruimte moeten komen, waar iedereen van alle gezindtes zou mogen komen. In hoeverre geldt dat nog gezien het huidige ontwerp? En in hoeverre sluit dit aan bij de bevolkingssamenstelling in Leidsche Rijn? In hoeverre is het onderzoek van de moskee in Overvecht representatief, want de meeste bezoekers daar lopend of met de fiets komen? Diezelfde aantallen lopend of per fiets worden verwacht aan de Verlengde Houtrakgracht, maar dat lijkt onmogelijk gezien de bevolkingssamenstelling in Leidsche Rijn. Kortom, de omwonenden hebben een punt met hun zorgen over het aantal parkeerplekken. Oskam: “En als die aantallen er toch per fiets komen, dan zijn er in ieder geval te weinig fietsklemmen en nietjes – die staan zeker op vrijdagmiddag helemaal, maar dan ook helemaal vol! Als er IETS te kort is, in deze buurt, dan is het het aantal fietsklemmen!”

Kortom, het verkeersonderzoek en parkeeronderzoek voor de Verlengde Houtrakgracht moet terug naar de tekentafel!