In het voorliggend geval is de kwijtschelding afgewezen omdat er genoeg gelden op de bankrekening stond. Hierdoor gaat deze persoon er netto in inkomen op achter uit. D66 begrijpt niet waarom voor deze werkwijze is gekozen en heeft samen met de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en de SP vragen gesteld aan het college van B en W. De fracties willen onder andere weten hoeveel gevallen per jaar tegen hetzelfde probleem aanlopen en of er een oplossing kan komen voor deze problematiek.
“Ik begrijp dat niet in alle gevallen sprake kan zijn van kwijtschelding. Maar het mag niet zo zijn dat er door verschil in regelingen het netto inkomen van een persoon achteruit gaat. Wat D66 betreft is dit een onwenselijke situatie en ik ga er vanuit dat het college met een passende oplossing komt.”, aldus raadslid Anita Vink.
Lees HIER de schriftelijke vragen.
Kwijtschelding bij gemeentebelastingen bijstands- en Wajonguitkering.
Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen krijgen kwijtschelding van gemeentebelastingen en waterschapsbelastingen. Daarbij wordt niet gekeken naar de hoogte van de gelden die een persoon op zijn bankrekening heeft staan. Deze regeling geldt niet voor alle uitkeringen. De gemeenteraad ontving een bericht van een persoon die uit de bijstand is gekomen en nu een Wajong-uitkering ontvangt. De kwijtschelding wordt nu niet meer automatisch ontvangen maar moet worden aangevraagd.