Het taboe moet eraf! Schulden betekent niet schuldig

Aanstaande donderdag wordt er in de raad gedebatteerd over armoede. De nieuwsberichten over de landelijke trends en cijfers uit de armoedemonitor zijn zorgwekkend. Raadslid Venita Dada-Anthonij zal de inbreng doen en schreef een blog over het taboe dat op financiële problemen ligt.

Bijna dagelijks zien we de berichten in het nieuws, #ikredhetniet meer is al geruime tijd trending, de armoedecijfers van het CBS liegen er niet om en de voedselbanken trekken aan de bel dat de toestroom schrikbarend stijgt. We worden met de neus op de feiten gedrukt. Het aantal mensen, dat onder druk van de prijsstijgingen financieel kopje onder dreigt te gaan, stijgt.

Wat ik tekenend vind, is dat er openlijk over wordt gesproken, althans online. De anders zo terughoudende inwoners spreken nu openlijk over hun financiële situatie. Dat is een zorgelijk teken, want kennelijk is de situatie zo nijpend dat terughoudendheid geen optie meer is.

Gelukkig laat het ook zien dat er op financiële problemen en armoede steeds minder een taboe rust en wordt het daardoor makkelijker bespreekbaar. In mijn ogen zou dit al veel langer het geval moeten zijn en schaamte daarbij onnodig.

Ik heb het voorrecht dat ik zelf nooit in armoede heb hoeven leven. Ik heb wel gezien wat het met mijn opa oma gedaan heeft. Zij verloren alles wat zij opgebouwd hadden toen ze in de politieke onrust van de jaren 60 halsoverkop vanuit Indonesië naar Nederland moesten verhuizen. De effecten waren voelbaar tijdens mijn opvoeding en ik heb waardevolle lessen meegekregen. Een les daaruit is de volgende: Hoe mooi je leven er vandaag ook uitziet, het kan ineens een andere wending kan nemen. Je kan ineens op een dag met zorgen geconfronteerd kan worden die je eerder niet voor mogelijk had gehouden.

Dit hebben de mensen uit oorlogsgebieden als Syrië en Oekraïne aan den lijve ondervonden. En het is van een totaal andere orde, maar ook de mensen die ineens geconfronteerd worden met onbetaalbare energierekeningen zien hun leven van de een op de andere dag veranderen.
Dit is ook precies de reden dat ik opluchting voelde toen ik iemand hoorde zeggen op TV (ik kan me helaas de spreker, noch het programma herinneren), dat wanneer je schulden hebt, je jezelf niet schuldig hoeft te voelen.

Het taboe moet eraf, want wanneer mensen die het financieel niet redden zich niet langer door gevoelens van schuld of schaamte belemmerd hoeven te voelen, dan zullen zij eerder op zoek gaan naar hulp. Daarmee kunnen problemen eerder opgelost worden en verergering van de situatie voorkomen worden.

In Utrecht worden er gelukkig al veel maatwerkoplossingen geboden aan inwoners die het financieel niet redden. Maar ook wij zien dat de komende winter voor te veel mensen onzeker is en we horen de zorgen die ook in onze stad leven. Mede daarom stelde ik, met een groot aantal woordvoerders van andere partijen donderdag 8 september vragen, tijdens het vragenuur.

Tijdens Prinsjesdag zijn de plannen van het kabinet bekendgemaakt en dat zal voor enige verlichting zorgen in de financiële situatie van velen. Toch zal dit niet alle problemen en zorgen volledig wegnemen. Wij, raadsleden, hebben nu een beter beeld van waar mensen en groepen buiten de boot dreigen te vallen. We zullen als fractie doen wat binnen ons vermogen ligt om dat te voorkomen. Daarnaast hebben we blijvend aandacht voor alle ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het aantal mensen die financieel in de problemen dreigen te komen stijgt, om zo snel in actie te kunnen komen wanneer de situatie dat van ons vraagt.

Ik hoop dat het enigszins bijdraagt aan geruststelling voor inwoners die het nu al niet redden of die de winter met grote zorgen tegemoetzien. Ben jij een van de inwoners met financiële zorgen, dan sta je er niet alleen voor. Hoe eerder je aan de bel trekt bij de gemeente of een organisatie financieel advies of hulpverlening biedt, des te eerder je geholpen kunt worden met het vinden van een oplossing en verklein je het risico dat je dat je verder in de problemen komt.

Het kan zijn dat je een drempel ervaart, en wellicht kampt met gevoelens van schaamte. Ik hoop dat je terugdenkt aan deze blog. Schuld betekent niet schuldig en ik ben zeker niet de enige die daar zo over denkt. Praat erover! Alleen zo verdwijnt het taboe.

* Heb je financiële problemen of geldzorgen, binnen Gemeente Utrecht zijn er verschillende maatwerkoplossingen, die je hier kunt vinden:
 
Extra’s bij een laag inkomen
Vergoeding energiekosten aanvragen
Rondkomen en schuldenvrij
Regelingen van de gemeente bij schulden