D66 is altijd voorstander van het stimuleren van arbeid. Echter, D66 heeft ook altijd gevonden dat deze maatregel zijn doel voorbij schiet. Een jongere die door de huidige woningnood noodgedwongen bij zijn ouders woont wordt niet gestimuleerd om te gaan werken wanneer hij vervolgens zijn ouders moet onderhouden. Dwingende wetgeving maakte dat de wet vanaf 1 januari 2012 voor nieuwe situaties moest worden uitgevoerd. Pas laat in 2011 werd er over deze wet beslist. Al op 25 oktober 2011 heeft D66 daarom schriftelijke vragen gesteld over de praktische uitvoering van de huishoudtoets door de gemeente Utrecht.
Door de val van het kabinet Rutte en het daarop volgende begrotingsakkoord zal de huishoudtoets in haar huidige vorm verdwijnen. Inmiddels is daarom de uitvoering van de huishoudtoets ‘on hold’ gezet. D66 is hierover verheugd. Maar welke maatregelen er precies zijn genomen, hoe de communicatie met belanghebbenden is verlopen en of deze ontwikkeling inderdaad extra kosten met zich meebrengt, is nog onduidelijk. Daarom heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester & Wethouders (B&W). De schriftelijke vragen zijn HIER te lezen.
“Door wijzigingen in de wetgevintg is er nu weer sprake van een nieuwe situatie. Dit kan voor veel verwarring zorgen. De gemeente dient daarom tijdig te communiceren”, aldus Anita Vink, raadslid voor D66 in Utrecht. “Daarnaast is het belangrijk dat inzichtelijk is welke kosten het on hold zetten van de huishoudtoets met zich meebrengen en of de ICT systemen van de gemeente tijdig aangepast kunnen worden” aldus Vink.
Huishoudtoets gaat ‘on hold’.
Op 1 januari van dit jaar is de huishoudtoets in werking getreden. Door de huishoudtoets wordt een stapeling van uitkeringen binnen 1 huishouden voorkomen. Ook wanneer een jongere van bijvoorbeeld 18 jaar een baantje heeft om een overbruggingsjaar door te komen krijgt de ouder geen uitkering. Hiermee zou arbeid worden gestimuleerd.