De gemeenteraad sprak met hulpverleners van de GG&GD, politie, het OM, de prostituees en de exploitanten. De opgedane kennis uit deze gesprekken heeft D66 laten meewegen in haar besluit voor de maatregelen de stemmen. Een registratieplicht maar ook het instellen van een minimale huurtijd zijn een eerste stap in de aanpak, hierdoor wordt een barrière opgeworpen tegen mensenhandel. Door deze maatregel is het moeilijker geworden om de vrouwen snel te verplaatsen, één van de kenmerken van gedwongen prostitutie. D66 geeft het college wel de kanttekening mee dat er zorgvuldig moet om worden gegaan met de privacy van de prostituees.
Een repressieve aanpak is echter niet genoeg. D66 zal dan ook samen met de ChristenUnie tevens pleiten voor een preventieve aanpak. Uitstapprogramma’s voor prostituees moeten blijven bestaan. De partijen vragen wethouder Victor Everhardt dan ook na te gaan, welke mogelijkheden hiertoe bestaan. Verschuure: “ik blijf er op hameren, elk slachtoffer is er één te veel. Na vijf kwartalen zullen de maatregelen worden geëvalueerd. Hopelijk zullen deze maatregelen effect hebben. Ik zal de problematiek aandachtig blijven volgen zodat D66, als de vervaldatum in het verschiet ligt, goed kan beoordelen of er vervolgstappen moeten worden ondernomen.”
Goede maatregelen bestrijding mensenhandel op het Zandpad.
De afgelopen periode is er veel discussie geweest en veel gesproken over de voorgestelde maatregelen voor aanpak van mensenhandel. De problemen vragen om een stevig maar vooral gedegen beleid. Verschuure: “D66 is een partij die met het college, de gemeenteraad, professionals en andere betrokkenen naar een juiste oplossing wil zoeken. Een breed draagvlak is zeer belangrijk. Dit voorstel is daar een goed voorbeeld van.”