Discussie over maatregelen prostitutie wordt vervolgd.

Mensenhandel binnen de prostitutie is een groot probleem dat een adequate aanpak vereist. Medio 2008 is door het Utrechtse college van B&W, OM en politie geconstateerd dat in de raamprostitutie van het Zandpad sprake is van mensenhandel. Raadslid Klaas Verschuure: “het staat buiten kijf dat mensenhandel verschrikkelijk is, elk slachtoffer is er één te veel”

D66 kan zich vinden in sommige  van de voorgestelde aanpassingen in het vergunningstelsel voor raamprostitutie in de Algemene Plaatselijke Verordening. De registratieplicht zorgt ervoor dat de GGD in contact kan komen met  prostituees. D66 stelt hierbij de voorwaarde dat de privacy goed wordt gewaarborgd en dat gegevens worden verwijderd als iemand uit de prostitutie stapt. Om de raad te verzekeren dat hier juist mee omgegaan wordt, stuurt de burgemeester nog aanvullende informatie voor de raadsvergadering.

Ook de maatregel van het instellen van een minimale huurtijd kan rekening op steun zolang de huur hierdoor betaalbaar blijft. Er moet echter wel een mogelijkheid blijven tot parttime werken en het nemen van vakantie, zonder dat dit problemen oplevert. Bij het effect van een nachtsluiting heeft D66 haar twijfels. Verschuure: “je moet voorkomen dat de prostituees hierdoor de illegaliteit ingaan. Het gevaar van een waterbedeffect zou kunnen optreden”.

Naast de aandacht voor de maatregelen in de repressieve sfeer, heeft D66 ook aandacht gevraagd voor de hulpverlening. “Het is belangrijk dat er voldoende uitstapplekken voor prostituees zijn. Of hiervoor voldoende financiële middelen beschikbaar zijn, is nog niet zeker. D66 wethouder Everhardt heeft echter toegezegd zich hier voor hard in te zetten om deze vorm van hulpverlening mogelijk te maken”.