De stad als sport- en speelveld

De sportdeelname is als gevolg van corona gedaald. Maar liefst 62% van de jongeren is minder gaan sporten of is daarmee gestopt. D66 maakt zich zorgen om deze statistieken en ziet het ook terug in Utrecht. Daarom vroeg zij eerder al om een aanvalsplan voor deze zomer. Ook op de lange termijn is het vergroten van de sportdeelname van Utrechters wat D66 betreft prioriteit in de uitvoering van de Utrechtse Sportagenda. Raadslid Bakker: “Met name bewoners met een lage ‘sociaaleconomische status’ (SES) sporten nog minder en we moeten vol aan de bak om ook hen te stimuleren om te gaan bewegen.”

Freerun, 3×3 en skaten

Wat ook helpt, is het laagdrempelig maken van sporten en bewegen. Een stad die functioneert als een groot sport- en speelveld. De openbare ruimte kan zo worden ingericht dat het beweging stimuleert. Ook willen we dat de gemeente meer inzet op ongeorganiseerd sporten in de openbare ruimte. Bakker: “Denk daarbij aan urban sports, zoals skateboarden, 3×3 basketbal en freerunnen. Populair onder jongeren en urban sports zijn bovendien goed om je talenten te ontdekken en ontplooien!”

Onbekend maakt onbemind

Bij bespreking van de Sportagenda diende D66 de motie ‘Onbekend maakt onbemind’ in. In het politieke debat rondom sport in Utrecht gaat het vaak over het tekort aan capaciteit bij populaire sporten als voetbal en hockey. Deze clubs ervaren grote druk, terwijl andere sporten staan te springen om nieuwe leden. Bakker: “De door D66 voorgestelde oplossing is simpel: laat Utrechters kennis maken met minder populaire sporten en stimuleer met een slim plan zo voor meer evenwichtige spreiding binnen de stad. Met als doel zorgen dat de hele sport in Utrecht erop vooruit gaat.” Ten slotte pleitte D66 er samen met andere partijen voor om de kansen voor sport en bewegen van studenten en ‘burgers’ op het Utrecht Science Park nu eens echt te gaan pakken.