Met de uitbreiding van de huidige verordening met vier ontheffingen neemt de druk op de huidige winkels maar op beperkte mate af en het gevoel van oneerlijke concurrentie neemt toe. Het college heeft de raad dan ook gevraagd een oordeel te vellen over het Deventer model.
Deventer model
Bij dit model wordt de toeristenverordening gebruikt waardoor de gemeenteraad een verdergaande vrijstelling op het verbod op zondagopening kan afgeven. Het college denkt hierbij aan een specificatie voor de levensmiddelenbranche en aan een openstelling op zondag van 12:00-18:00 om de leefbaarheid en zondagsrust te waarborgen.
D66 staat niet negatief tegenover dit voorstel. De druk op de huidige winkels die een ontheffing hebben blijkt zeer hoog. Het is dan ook noodzakelijk om het aantal uit te breiden. De uitkomst van het referendum uit 2005 over de uitbreiding van het aantal koopzondagen wordt hiermee niet aan de kant geschoven. Hierbij ging het om alle winkels in de binnenstad. Het huidige voorstel richt zich alleen op winkels die levensmiddelen verkopen en geldt verder voor de gehele stad. Hierdoor wordt de druk op de winkels in de binnenstad juist verminderd. Bovendien telt de binnenstad betrekkelijk weinig levensmiddelenwinkels. Wel zal D66 het college bevragen over het aantal winkels dat in de binnenstad onder de wijziging in deze verordening valt.
Het college heeft toegezegd dat, als de gemeenteraad het voorstel niet afwijst, onderzoek zal worden gedaan onder ondernemers, inwoners, consumenten en belangenorganisaties. Daarnaast wordt er op 15 februari van 19:30-20:30 een Raadsinformatieavond gehouden waar iedereen mag komen inspreken. Raadslid Arjan Kleuver: “wie de uitslag van het referendum gebruikt als tegenargument, legt de kiezer iets in de mond wat hij niet gezegd heeft. Daar houden we bij D66 niet van.”
D66 steunt onderzoek naar Deventer model.
In het collegeprogramma is vastgelegd dat het aantal supermarkten met zondagopenstelling vergroot zal worden. Het college van B en W heeft de mogelijkheden onderzocht en stuitte op veel nadelen, hierop is een nieuw voorstel naar de raad gestuurd.