D66 blijft bezorgd over de opname van vingerafdrukken Utrechters in een database.

In beroep

In de beantwoording geeft het college aan dat elf inwoners van Utrecht bezwaar hebben gemaakt tegen de opname van hun biometrische gegevens (m.n. vingerafdrukken) en de opname daarvan in een database. Twee inwoners zijn in beroep gegaan bij de rechter tegen het afwijzen van hun bezwaar. Volgens D66 is dit echter maar het topje van de ijsberg. Raadslid Klaas Verschuure: “Een paspoort heb je dagelijks nodig vanwege de identificatieplicht, om op vakantie te gaan, maar ook om allerlei zakelijke transacties te kunnen doen. Het niet aanvragen van een nieuw paspoort vanwege principiële bezwaren of bezwaar maken tegen de opname van vingerafdrukken heeft dan ook ingrijpende gevolgen. Veel burgers zullen daarom ondanks hun bezwaren waarschijnlijk toch afzien van bezwaar en beroep”.

Europese wetgeving

Op de vraag aan het college hoe de belangenafweging tussen de paspoortwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de zorgplicht heeft plaats gevonden reageert het college ook niet naar tevredenheid van D66. Op de zorgplicht wordt in zijn geheel niet ingegaan. Ook gaat het college voorbij aan een eerdere uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarin het Hof oordeelde dat de opname van biometrische gegevens van personen die (niet) langer verdacht zijn niet wenselijk is omdat dit stigmatisering in de hand werkt.

Privacy

D66 blijft ook bezorgd over de beveiliging van de database en de biometrische gegevens van de inwoners van Utrecht. Uit de beantwoording van het college begrijpt D66 dat 41 personen toegang hebben tot de database en bij grote drukte ook vijf uitzendkrachten. Ondanks het bewijs van goed gedrag dat gevraagd wordt, baart dit D66 ook zorgen en zullen hierover in de commissiebehandeling vragen gesteld worden. Daarnaast begrijpt D66 uit de beantwoording van het college dat de gegevens verstuurd worden naar een producent van reisdocumenten en dat daar wordt gecontroleerd of de gegevens goed worden opgenomen. Raadslid Verschuure: “D66 is benieuwd wat er daarna met de gegevens gebeurt; ik hoop dat ze daarna vernietigd worden en dat gecontroleerd wordt dat dit correct gebeurt”.

D66 is ook ontevreden over de onderbouwing die gevraagd is over het statement dat vingerafdrukken niets over iemands persoonlijkheid zeggen. Uit de medische wetenschap blijkt dat je aan vingerafdrukken een aantal gezondheidsaspecten kan afleiden. Hoewel je daar natuurlijk wel een professional voor moet zijn kun je uit vingerafdrukken de onder andere de aanleg voor borstkanker of een hartinfarct afleiden. Raadslid Verschuure: “Naast het risico van fraude, iemand vervalst de vingerafdruk en gaat er met die van jou van door, is er dus nog een reden om vingerafdrukken wel degelijk als persoonlijk te beschouwen”.

Deze en andere vragen zal D66 bij de behandeling van dit onderwerp in de commissie Mens en Samenleving aan de orde stellen.