Catharijneknoop voldoet niet meer aan plaatjes bij visie A referendum.

D66: definitief ontwerp niet naar wens!

Fractievoorzitter Gerda Oskam: “Het defitieve ontwerp van de Catharijneknoop lijkt inderdaad niet meer op de sfeerbeelden van Visie A waarop 71% van de Utrechters bij referendum in 2002 gestemd heeft. Het is eerlijk van wethouder Janssen (CDA) om dat toe te geven. Het is verder maar de vraag of het voldoet aan de vertaling van de uitslag van het referendum in het Masterplan Stationsgebied van 2003. Kijk nog even naar de prachtige rapportage van RTV Utrecht van 24 juni van dat jaar:
http://www.lombox.nl/cinebox/3dstationsgebied.html .

Na 2003 is er opeens toch een tussengebouw gekomen in het water, een overkluizing over het water, en nog veel meer. De besluiten daarvoor zijn bepaald niet transparant tot stand gekomen, maar we zitten er wel aan vast volgens de contracten. De grootste boosdoener was het vluggertje van 6 maart 2006, twee dagen voor de verkiezingen. Daar werden de bilaterale ontwikkelingsovereenkomsten en projectovereenkomsten door de oude raad gejast, waarbij nog steeds niet duidelijk is of de bijlages met de precieze maatvoering nu wel of niet tijdig ter inzage lagen van de raad.”

Oskam: “We zitten nu met een dilemma. Eigenlijk wil niemand in de stad en in de raad deze uitkomst, maar we lijken er aan vast te zitten volgens de contracten. Op 10 januari 2008 heeft de raad vervolgens een motie aangenomen bij het Voorlopig Ontwerp die de vertaling was van al onze kritiek. D66 heeft met die motie ingestemd onder het motto, beter iets dan niets. Als je de debattten in de raad en daarvoor in de commissie terugleest, loog de mening van de partijen er niet om. Helaas heeft wethouder Janssen zich vervolgens sec gehouden aan de tekst van het dictum van de motie. En heeft zich verder niets gelegen laten liggen aan de geest van het debat waaruit de motie voortkwam. Vervolgens concludeert Janssen dat de motie in voldoende mate in het Definitief Ontwerp vertaald is. Tja, als je het zo technisch en zonder bevlogenheid bekijkt, zou je dat zo kunnen zien. Maar ik blijf erbij dat het zonde is van de honderden miljoenen die de gemeente, andere overheden en private organisaties investeren in het herstel van het water in de Catharijnesingel als je het vervolgens weer voor 122 meter overdekt met een stadskamer van 99 meter, en er een poortgebouw in neerzet van ongeveer 13 meter breed en 135 meter hoog. De verschillende maatvoering betekent ook dat er nog steeds overkappingen en hoeken inzitten. Hierdoor is het slechts theoretisch mogelijk om met kunstlicht en diverse kunstgrepen een betere sociale veiligheid te creëren, beter dan onder de huidige overkappingen. En groen is het al helemaal niet.”
 
De kritiek van alle partijen, met uitzondering van CDA en Christen Unie, leidde tot de toezegging van wethouder Janssen dat er gekeken gaat worden naar glazen gleufjes in de betonnen plaat boven het water om toch de beleving van het water enigszins te behouden. Na aandringen van D66 en andere zal de gemeenteraad van 17 december 2009 een definitieve uitspraak op heldere beslispunten moeten doen over het definitieve ontwerp van de Catharijneknoop.
 
Kijk voor de powerpresentatie van het Definitief Ontwerp van de Catharijneknoop op http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=323935#Catharijneknoop .