Raadslid Lars Roodenburg heeft tijdens de behandeling van het raadsvoorstel veel kritische vragen gesteld aan wethouder Bosch. D66 wil dat er een treffende aanpak van scheefwonen komt en is blij dat de wethouder dan ook verder zal onderzoeken op welke wijze dit het meest effectief kan. Daarin neemt hij het idee van het doorstroomcontract mee. Dit werd eerder door de Tweede Kamerfractie van D66 voorgesteld en Bosch zal kijken of dit ook in Utrecht toepasbaar.
Roodenburg heeft verder aandacht gevraagd voor de financiële verplichtingen die de gemeente aangaat. D66 staat voor financieel solide beleid, op elk beleidsterrein. Gemeentelijke afspraken moeten een juiste financiële dekking hebben. De wethouder heeft D66 nogmaals verzekerd dat dit het geval is. Ook zal er een periodiek overzicht naar de gemeenteraad worden gestuurd zodat dit inzichtelijk wordt en de gemeenteraad de financiële ontwikkelingen op de voet kan volgen. Tevens zal er over twee jaar een evaluatie van de afspraken plaatsvinden.
In de samenwerkingsafspraken is vastgelegd dat participatie met bewoners zal plaats vinden bij de ontwikkeling van Leidsche Rijn en herstructurering. Dit is voor D66 een te beperkte toepassing van participatie. Bosch heeft D66 verzekerd dat participatie wordt toegepast bij de bouw van nieuwe woningen in Utrecht en bij sloop en renovatie van oude woningen.
Verder zal de wethouder op verzoek van D66 voortaan de Wijkactieprogramma’s via een raadsvoorstel voorleggen aan de raad. Hierin worden concrete beslispunten opgenomen waardoor de gemeenteraad duidelijk richting kan geven. D66 wil dat gemeenten activiteiten subsidieert op basis van programmadoelstelling van de instanties en controleert op effectiviteit en maatschappelijk rendement. Een transparant proces en een efficiënt controlesysteem zijn daarvoor essentiële voorwaarden.
Ook heeft Roodenburg gepleit voor een nieuw woningtoewijzingssysteem. Het huidige systeem voorziet niet in de vraag van starters en de acute vraag naar een sociale huurwoning voor mensen die op korte termijn door bijvoorbeeld ontslag of een scheiding aangewezen zijn op een sociale huurwoning. De wethouder komt met een analyse en aan de hand daarvan met een voorstel voor een nieuw systeem ten aanzien van de woningtoewijzing in Utrecht.
Bouwen aan de stad.
De Utrechtse samenwerkingsafspraken tussen de woningcorporaties en de gemeente Utrecht zijn vastgesteld. Hierin zijn afspraken gemaakt over onder andere de sociale huurwoningvoorraad, doorstroming, duurzaamheid, veiligheid, verkoop en participatie. Kortom, alles wat te maken heeft met de sociale huurwoningen van woningcorporaties binnen de gemeente Utrecht.