Achraf Ait Daoua

Maak kennis met Achraf
in dit korte filmpje!

Achraf Ait Daoua - Beeld: D66 Utrecht

“Ik wil mij daarom graag inzetten voor het verbeteren van de digitale skills voor de jongeren en ouderen zodat zij een kans hebben in de toekomst en ook weerbaarder worden tegen misinformatie.”

  • 31 jaar
  • Utrecht Zuid, Lunetten-Noord
  • Hij/hem

Een transparante, eerlijke en democratische overheid is van belang voor ons allemaal. Maar helaas is dit niet altijd het geval en we hebben gezien dat dit het vertrouwen in de politiek flink kan beschadigen. Ook digitaliseert de samenleving in rap tempo maar nemen overheden, en over het algemeen de politiek, lang niet altijd het initiatief om deze kans te pakken .. Een kans op een democratie waar iedereen zich gehoord kan voelen en iedereen een directe stem heeft in verschillende onderwerpen. Graag wil Achraf zich daarom inzetten voor de Digitale Democratie.

“Een van mijn inspiraties is het experiment Decide Madrid dat in de Spaanse hoofdstad Madrid in 2015 werd geïmplementeerd. Inwoners van de stad konden online agendapunten aandragen, debatten aanvragen, stemmen via online polls over onderwerpen waar in de raad een stemming over zou plaatsvinden en zelf stukken opvragen. Dit allemaal digitaal! Uit verschillende onderzoeken bleken de democratische participatie en het vertrouwen in de politiek hierna enorm gestegen te zijn. Dit project won in 2018 ook het ‘’UN Public Service Award’’ voor het creëren van een inclusieve lokale democratie. Dit project is voor mij persoonlijke een inspiratie en ik hoop dit ook in Utrecht te gaan realiseren.’’

“Digitale vaardigheden worden in de toekomst essentieel en zullen naar verwachting ook een factor zijn in toekomstige kansenongelijkheid. Ik wil mij daarom graag inzetten voor het verbeteren van de digitale vaardigheden voor de jongeren en ouderen zodat zij een kans hebben in de toekomst en ook weerbaarder worden tegen desinformatie. Daarom heb ik mij kandidaat gesteld.”

Voor wie maak jij je hard?

Graag wil ik me inzetten voor iedereen die graag nieuwe kansen wilt om zich opnieuw uit te vinden. Voor jongeren die een fout hebben gemaakt maar toch iets van hun leven willen maken. De (alleenstaande) ouder die zich wilt laten omscholen of een ouder persoon die graag digitale skills wilt leren. Ik zet me graag in voor nieuwe kansen en kansengelijkheid voor iedereen.

Wat is je lievelingsplek in Utrecht?

De grachten in de binnenstad vind ik prachtig! Iedere keer wanneer ik daar langs loop komen er nostalgische gevoelens en jeugdherinneringen naar boven van toen ik een kind was. Vaak liepen mijn moeder en ik in het weekend langs deze grachten. Dit waren erg fijne herinneringen omdat ik als jong ventje regelmatig werd getrakteerd op ijs.

Bij welke verenigingen ben jij te vinden?

Ik ben lid van u1 Crossfit en Newstyle health clubs.

Wat is jouw favoriete boek?

”Why Nations Fail” geschreven door James Robinson en Daron Acemoglu. Het boek benadrukt het belang van eerlijke, transparante en democratische overheid is voor een succesvolle samenleving waar iedereen zich thuis kan voelen en zich gehoord voelt. Hoewel dit boek vanuit het economische perspectief wordt beschreven, geldt dit natuurlijk ook voor het sociale aspect.