Les trekken uit Overvecht-Noord aardgasvrij

Op verzoek van D66 Utrecht heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar de aanpak van het warmtenetproject in Overvecht-Noord. Uit het rapport blijkt duidelijk dat gemeente en raad fouten hebben gemaakt bij het managen van dit complexe traject.

Te snel van start, zonder duidelijk plan

Overvecht-Noord was een van de eerste wijken in Nederland die volledig aardgasvrij zou worden. De plannen waren ambitieus, maar het experiment moest uiteindelijk worden stopgezet. Het oorspronkelijke doel om 8000 woningen van het gas af te halen werd niet gehaald. Het Rekenkamerrapport ‘Gas terugnemen’ laat zien dat het ontbreken van een duidelijke aanpak een belangrijke oorzaak was. Cruciale vragen als: ‘Wie doet wat?’ en ‘Wat betekent haalbaar of betaalbaar?’ bleven te lang onbeantwoord.

Daarnaast bleek dat veranderende landelijke regelgeving, zoals de nieuwe wet collectieve warmte, de samenwerking met commerciële partijen zoals Eneco ernstig bemoeilijkte. Hierdoor verliep de samenwerking stroef en ontstond er een onoverbrugbare kloof tussen commerciële belangen en publieke doelen.

Inwoners Overvecht-Noord niet in de kou laten staan

Het warmtenetproject heeft ingrijpende gevolgen gehad voor de inwoners van Overvecht-Noord. Zij voelen zich terecht teleurgesteld en zitten in het ongewis over wat er gaat gebeuren. Raadslid Ralph Peters benadrukt: “Als overheid heb je niet alleen een taak, maar ook een verantwoordelijkheid naar bewoners toe. We laten de inwoners van Overvecht-Noord niet in de kou staan. Hun ervaringen zijn van onschatbare waarde voor betere toekomstige besluiten.”

D66 Utrecht benadrukt het belang van het herstellen van vertrouwen en het trekken van lessen uit het verleden. “Een succesvolle energietransitie vraagt om vertrouwen van bewoners. Dat vertrouwen begint met het erkennen van gemaakte fouten en hier zichtbaar van leren”, aldus Peters.

De inwoners van Overvecht-Noord hebben hun voordeur opengesteld voor een experiment en het abstracte begrip ‘energietransitie’. Nu staan zij echter met lege handen na een langdurig en onduidelijk traject. Geen warmtenet, wel onzekerheid.

Duidelijke communicatie

Daarom roept D66 het college op om zo snel mogelijk aan de slag te gaan en te onderzoeken hoe inwoners van Overvecht-Noord alsnog energie- en gasbesparende maatregelen kunnen nemen. Het is essentieel dat hierbij juist ook mensen bereikt worden die hun weg naar gemeentelijke ondersteuning moeilijk weten te vinden. Denk daarbij aan warmtecoaches met diverse culturele achtergronden, laagdrempelige fondsen voor kleine maatregelen zonder ingewikkelde aanvraagprocedures, straatgerichte acties en workshops op vertrouwde locaties, of ondersteuning via buddy-systemen.

In september komt het college met een brief hoe ze dit gaan aanpakken. D66 blijft scherp toezien op de uitvoering van deze plannen en zet zich in voor transparantie, betrouwbaarheid en duidelijke communicatie richting álle inwoners van Overecht-Noord.