D66: Bescherm Utrecht beter tegen digitale dreigingen

ICT-systemen zijn onmisbaar geworden voor gemeenten, maar achterstallig onderhoud en veranderingen op het wereldtoneel zorgen voor extra risico’s. D66 maakt zich zorgen over de digitale weerbaarheid van Utrecht en pleit voor beter beleid rondom opslag en beveiliging van gegevens. D66-raadslid Achraf Aït Daoua: “We moeten voorkomen dat Utrecht straks plat komt te liggen door hackers en we moeten minder afhankelijk worden van Amerika.”

Achterstallig onderhoud

Van de opslag van gegevens tot het aanvragen van paspoorten en parkeerkorting voor bezoekers: ICT-systemen spelen een steeds grotere rol in het werk van gemeenten. Uit een evaluatie van vorig jaar bleek dat een deel van de Utrechtse ICT-systemen dusdanig verouderd was dat dienstverlening zou uitvallen en dat het zwakke plekken in de beveiliging veroorzaakte. De gemeente heeft dit op het nippertje weten te voorkomen. D66-raadslid Achraf Aït Daoua: “We moeten Utrecht beter beschermen tegen digitale dreigingen.”

Deze situatie is niet uniek. Veel Nederlandse gemeenten hebben moeite om het tempo van technologische ontwikkelingen bij te houden. Deze systemen vragen voortdurend onderhoud om goed te blijven werken en goed beveiligd te zijn tegen hackers. Bij meerdere gemeenten zijn de persoonsgegevens van inwoners gestolen. De gemeente Hof van Twente moet zelf opdraaien voor de schade van 4,2 miljoen, en in Lochem had het volgens de burgemeester niet veel gescheeld of de gemeente had maandenlang geen toegang gehad tot belangrijke documenten en gegevens.

Digitale dreiging is ook geopolitiek

De kwetsbaarheid beperkt zich niet alleen tot cybercriminelen of achterstallig onderhoud; ook de internationale situatie speelt een steeds grotere rol. Aït Daoua: “Rusland voert actief een digitale oorlog tegen Europa, gericht op het binnendringen van digitale systemen. Tegelijk staan veel gemeentelijke gegevens opgeslagen op servers van Amerikaanse bedrijven. In het licht van de verslechterende handelsrelaties en de onvoorspelbaarheid van Trump is die afhankelijkheid ongewenst.”

Kies voor Europese opslag waar het kan

De gemeente Utrecht heeft extra maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen, maar D66 wil dat de gemeente een plan maakt over hoe en waar zij gegevens bewaart. Het veiligst is om alles op een lokale server op te slaan. Dat is alleen niet mogelijk, omdat de gemeente dan een eigen datacenter nodig heeft, en dat is ontzettend duur. Aït Daoua: “Daarom moet er per systeem gekeken worden of het lokaal moet worden opgeslagen, of juist in een ‘cloud’ – een publieke server op afstand.” Daarnaast wil D66 dat er zoveel mogelijk wordt gekeken naar Nederlandse en Europese servers om gegevens op te slaan.