De voltallige gemeenteraad onderschreef het grote maatschappelijke belang van de ijsbaan. Deze wordt bezocht door grote aantallen schaatsers, zowel voor recreatie als wedstrijden. De ijsbaan draagt daarbij bij aan zowel de breedte als de topsport in Utrecht. Op dit moment zijn er helaas geen andere financiële mogelijkheden om de ijsbaan in stand te houden, dan het toekennen van subsidie. Om die redenen kon de structurele subsidie voor deze voorziening dan ook op raadsbrede steun rekenen.
De subsidieverstrekking voldoet natuurlijk aan de vereisten uit de Algemene Subsidieverordening maar daarnaast heeft onder andere D66 een tweetal extra waarborgen laten vastleggen. Als eerste is er een motie ingediend waardoor er tweejaarlijks een volledig exploitatieoverzicht moet worden overlegd. Dit is inclusief de resultaten van de exploitatie van de aanvullende functies van het gehele complex. Op deze manier kan gecontroleerd worden of de subsidie nog steeds noodzakelijk is.
Ook zal er deze raadsperiode gezorgd moeten worden voor een financieel solide plaatje, uiterlijk in 2014 voor de periode na 2020. Vanaf dat jaar zal de ijsbaan een fors bedrag aan erfpacht moeten betalen aan de gemeente. Dit zal ervoor zorgen dat de kosten een stuk hoger zijn. Om in 2019 niet met besluitvorming overvallen te worden is het wijs om nu al aan een plan te werken.
Steun voor Vechtse Banen.
De ijsbaan Vechtse Banen heeft een structureel exploitatietekort. Omdat de raad de ijsbaan een belangrijke voorziening in Utrecht vind heeft zij vandaag ingestemd met een structurele subsidie. D66 heeft hierbij wel een aantal kritische kanttekeningen geplaatst. “De ijsbaan biedt een belangrijke sportvoorziening voor Utrecht. Het is jammer dat de exploitatie van de ijsbaan niet sluitend is. Maar met de extra voorwaarden die vandaag gesteld zijn, kan D66 met een gerust hart instemmen met de subsidie”, aldus raadslid Anita Vink.