D66 is blij met de ingeslagen weg. Wat D66 betreft had het offensief echter een stuk concreter gekund. De gehele gemeenteraad heeft bijvoorbeeld eerder gevraagd om duidelijke afspraken met werkgevers om bijstandsgerechtigden te plaatsen maar deze zijn onvoldoende verwerkt in het voorstel. D66 heeft de motie van de PvdA die oproept tot stevigere en verder gaande afspraken dan ook gesteund.
De doelstellingen zijn verder, wat D66 betreft, niet voldoende concreet en meetbaar, waardoor er geen gedegen evaluatie kan plaats vinden. Op initiatief van D66 is het voorstel dan ook aangevuld met uitgangspunten waarop het beleid geëvalueerd moet worden.
“Het is belangrijk om de wensen van werkgevers en andere partners mee te nemen in de evaluatie. Zo kunnen we samen met werkgevers op effectieve wijze de werkloosheid in Utrecht aanpakken. Daarnaast is het essentieel om de resultaten van de opgezette projecten in beeld te brengen. Alleen dan weet je wat werkt en wat niet” aldus raadslid Anita Vink.
Werkgevers betrekken bij aanpak werkloosheid.
D66 vindt het belangrijk dat werkgevers en onderwijsinstellingen worden betrokken bij het bestrijden van de werkloosheid in Utrecht. De komende jaren zal er een mismatch op de arbeidsmarkt zijn. Het onderwijsaanbod moet dan aansluiten op de arbeidsmarkt en vraag en aanbod op de arbeidsmarkt moeten goed aansluiten. Mede op verzoek van D66 heeft het college daarom een ‘Werkgelegenheidsoffensief’ opgesteld waarin op deze punten ingespeeld wordt. Op het gebied van onderwijs, economische zaken en werk en inkomen worden de handen in één geslagen om de werkloosheid zo effectief mogelijk aan te pakken.