Laat Utrechters zo veel mogelijk meedoen!

D66 wil dat Utrechters zo veel mogelijk meedoen in de samenleving.  Mensen staan niet langs de kant en vrijwilligerswerk en mantelzorg is een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Dat zei D66-raadslid Anita Vink bij de bespreking van de nieuwe taken die de gemeente hierin krijgt.

Participatiewet

Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht. De gemeente krijgt de taak van het Rijk overgedragen om zoveel mogelijk mensen met een beperking aan een baan te helpen bij gewone bedrijven. D66 heeft daar altijd al voor gepleit, maar is wel bezorgd over het beperkte budget dat de gemeente hiervoor krijgt. Vink: ‘We krijgen nu extra taken, maar niet met genoeg geld. Dat maakt de uitdaging groot om passend maatwerk te kunnen bieden aan iedereen.’

Eigenwaarde

De plannen voor de nieuwe taken zijn erop gericht om in Utrecht zo veel mogelijk mensen aan het werk te helpen of op een andere manier een bijdrage te laten leveren aan de samenleving. D66 steunt de uitgangspunten die in deze plannen genoemd worden: uitgaan van de eigen kracht van mensen en meedoen naar vermogen is daarin de basis. Vink: ‘Meedoen versterkt het gevoel van eigenwaarde en voorkomt eenzaamheid.’

Tegenprestatie

Vanaf 2015 moet de gemeente ook een verplichte tegenprestatie vragen aan mensen met een uitkering. Dat is een plan van PvdA-Staatssecretaris Klijnsma. Dankzij D66 en ChristenUnie is in de Tweede Kamer wel geregeld dat gemeenten zelf mogen invullen hoe die tegenprestatie eruit moet zien. Vink: ‘Dat is een uitgelezen kans om van de tegenprestatie een sociale Utrechtse variant te maken. De waarde van mantelzorg en vrijwilligerswerk horen daar voor D66 ook bij.’ Een voorstel van VVD om dit te regelen werd daarom ondersteund door D66, maar kon niet op een meerderheid rekenen. ‘D66 vindt het belangrijk dat de tegenprestatie nuttig wordt ingevuld. Mensen moeten geen onzinnige taakjes opgelegd krijgen, maar iets doen wat ook daadwerkelijk bijdraagt aan hun terugkeer op de arbeidsmarkt’, aldus Vink.

In de plannen werd ook een voorstel opgenomen om de financiering van de U-pas voor de toekomst te regelen. De U-pas is de pas waarmee minima kunnen sporten en deelnemen aan culturele activiteiten. De voorgestelde financiering was echter niet financieel solide. Vink: ‘Juist de financiering van de ondersteuning van kwetsbare mensen moet zorgvuldig geregeld zijn.’ D66 vindt het belangrijk dat de financiën op orde zijn. Op verzoek van D66 werd dit voorstel daarom uiteindelijk met unanieme steun van de raad geschrapt. In 2015 komt de wethouder met een financieel solide voorstel.