Stemmen vanuit het buitenland

Woon jij net als honderdduizenden anderen Nederlanders in het buitenland? En wil je stemmen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2021?

Om te stemmen in maart, moet je je eerst registeren. Dat kan eenvoudig via de website van de gemeente Den Haag.

Registreer je om te stemmen

Het is heel eenvoudig om vanuit het buitenland te stellen. Je moet je wel eerst registreren.

  • Registreer je als kiezer vanuit het buitenland via de website van de gemeente Den Haag.
  • Twaalf weken voor verkiezingen ontvang je een briefstembewijs op je adres in het buitenland (inclusief een retourenvelop en een stembiljet-envelop). Hier hoef je nog niets mee te doen.
  • Ongeveer vier weken voor verkiezingen ontvang je het stembiljet.
  • Stuur het stembiljet terug met de retourenvelop en de stembiljet-envelop.

Wat zijn de voorwaarden om je te registreren?
– Je woont in het buitenland en staat niet meer ingeschreven in een Nederlandse gemeente.
– Je hebt de Nederlandse nationaliteit.
– Je bent 18 jaar of ouder.

Heb je je eerder geregisseerd als kiezer in het buitenland?
Als je je na april 2017 (dus ná de vorige Tweede Kamerverkiezingen) hebt geregistreerd, hoef je nu niets te doen. Dan krijg je iedere verkiezing automatisch papieren opgestuurd om te kunnen stemmen.

Heb je je vóór 1 april 2017 geregistreerd, bijvoorbeeld bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017? Dan moet je je opnieuw registreren via de website van de gemeente Den Haag.

Bekijk het verhaal van Natasia.

Natasia voelt zich als Nederlander in het buitenland ook ‘echt weg uit Nederland’. Dat kan anders. – Beeld: D66

Onze plannen voor Nederland

Het is tijd voor nieuw leiderschap. Voor een Nederland waarin we iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Je bent pas écht vrij als iedereen dat is. D66 gelooft in gelijke kansen voor iedereen en hulp voor wie het nodig heeft.

Daarom moeten we koers zetten naar een land waarin we opnieuw vrij, gezond en welvarend zijn. Waar de politiek niet volgt, maar leidt. Niet schreeuwt, maar luistert. Niet terugkijkt, maar vooruitkijkt. 
 
In dát Nederland laten we iedereen vrij, maar laten we niemand vallen.

Onze plannen

In ons verkiezingsprogramma lees je onze nieuwe plannen voor de verkiezingen.

Resultaten voor Nederlanders in het buitenland

Makkelijker stemmen vanuit het buitenland

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen kwamen veel stembiljetten te laat en werd stemmen onmogelijk. In 2012 kon zelfs één op de drie buitenlandse kiezers geen stem uitbrengen. Het liefst maken we digitaal stemmen mogelijk, maar alleen als dat veilig kan.

Dankzij onze inzet kun je je nu permanent registreren als kiezer in het buitenland. Bovendien zijn er nu stembureaus op een aantal ambassades. Zo kun je gewoon stemmen op verkiezingsdag, zoals je gewend bent.

Verder zet D66 zich in voor een ‘online registratie check’, zodat je zeker weet dat je ook echt goed ingeschreven staat voor de verkiezingen. Ook willen we dat je kunt meestemmen voor de Eerste Kamer.

Goedkoper paspoort

D66 heeft voorkomen dat de kosten voor een paspoort voor Nederlanders in het buitenland duurder werd. Het kabinet wilde het verhogen van €130,- naar €157,-. Dat gaat gelukkig niet door. Dankzij onze inzet onderzoekt het kabinet nu zelfs of een nieuw paspoort niet nóg goedkoper kan.

Bovendien vinden we dat digitaal verstrekken de norm moet zijn. Of het nu gaat paspoorten, rijbewijzen, ID-kaart of het aanvragen van een DigiD betreft. Ook de problemen met DigiD en persoonsverificatie moeten worden opgelost, zodat je alles veilig en makkelijk vanaf thuis kan regelen. Dat scheelt veel geld en gedoe!

Nederlanders in het buitenland helpen in crisis

Bij natuurrampen, geweld of andere gevaarlijke omstandigheden wil je als Nederlander in het buitenland kunnen rekenen op de Nederlandse overheid.

Ten tijde van de corona-uitbraak zaten veel Nederlanders vast in het buitenland, omdat grenzen sloten en omdat vliegtuigen niet meer vlogen. D66 heeft zich vanaf het begin van de uitbraak ertoe ingespannen dat de Nederlandse overheid alles op alles zet om iedereen veilig terug naar Nederland te brengen.

Bezuinigingen op Nederlands onderwijs in het buitenland teruggedraaid

D66 vindt dat kinderen ook in het buitenland Nederlands onderwijs moeten kunnen krijgen. We hebben daarom geregeld dat de bezuinigingen op het Nederlands onderwijs in het buitenland zijn teruggedraaid.

We investeren in de mogelijkheid tot Nederlands (taal)onderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenland.

Onze plannen voor Nederlanders in het buitenland

Flexibele studiefinanciering

Veel Nederlandse studenten doen (een deel van) hun studie in het buitenland. Voor hen moet er een flexibele studiefinanciering komen, ze moeten gebruik kunnen maken van ons leenstelsel en we moeten in Europa hameren op meer internationale studiebeurzen. Ook deze studenten zijn een bijzonder onderdeel van onze toekomstige economie!

De beste consulaire dienstverlening ter wereld

Of je nu op reis bent, of één van de miljoen Nederlanders bent die in het buitenland woont: een goed uitgeruste diplomatieke dienst is onmisbaar. Als open en internationale partij is D66 trots op deze ambassadeurs van ons land. De coronacrisis liet zien dat Nederlanders wereldwijd nog onvoldoende konden rekenen op de overheid, bijvoorbeeld toen zij vastzaten in het buitenland. Dat moet beter.

We willen investeren in diplomatieke posten, in meer digitale dienstverlening en willen we dat je ten minste één Nederlands bankrekeningnummer kunt openen en houden als je in het buitenland woont.

Vrije keuze in nationaliteit

Identiteit is niet vanzelfsprekend aan een land gebonden. Je voelt je Nederlander, Fries, Rotterdammer, Europeaan – of alles tegelijk. We maken het mogelijk meerdere nationaliteiten van verschillende landen te bezitten. Net zoals de vrije keuze om een (tweede) nationaliteit op te geven.

Daarnaast versoepelen we de voorwaarden waarop mensen hun Nederlandse nationaliteit terug kunnen krijgen, wanneer ze die zijn kwijtgeraakt.

Met de trein door Europa

Snelle Europese treinverbindingen zijn tot 700 kilometer een goed alternatief voor vliegen. We willen betere verbindingen en maken overstappen tussen vliegtuig en trein gemakkelijker.

We verbeteren de aansluiting van Nederland op het Europese hogesnelheidsnetwerk. Het aantal dagelijkse treinen richting Parijs en Londen moet fors omhoog. Ook een snelle en frequente treinverbinding naar onze belangrijkste handelspartner Duitsland ontbreekt nog. We willen in 2025 bindende afspraken met Duitsland, zodat de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn voor 2035 een uur korter gemaakt is.

Voor korte vluchten introduceren we een hogere vliegbelasting. Zo wordt de trein het logische alternatief.

Een nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk

Als gevolg van de coronacrisis lopen de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over een deal (over o.a. handel en veiligheid) grote vertraging op. Die vertraging bevordert de kansen op goede afspraken niet. Ons kabinet moet daarom binnen de EU aandringen op een verlenging van de overgangsperiode.

Voor uiteindelijke handelsafspraken pleit D66 voor een gelijk speelveld en minimale importtarieven om de scheiding met Groot Brittanniё zo pijnloos mogelijk te maken terwijl wij opkomen voor Nederlandse en Europese belangen. Tegelijkertijd doen wij geen concessies ten aanzien van onze Europese standaarden op kwaliteit en veiligheid. Voor D66 staat vast dat Britten in Nederland hun volledige rechten in de EU behouden, ook in de toekomst.

Lid worden en meedoen?

Ook als Nederlander in het buitenland kun je lid worden van D66. In Brussel, New York, Parijs en Berlijn zijn afdelingen van D66 waar leden elkaar ontmoeten. Regelmatig komen daar D66-politici langs om in gesprek te gaan.

Zeker in deze tijd van corona is het lid zijn vanuit het buitenland extra voordelig. Juist nu zijn bijna al onze bijeenkomsten online te volgen en kun je dus overal gemakkelijk aansluiten.