“Wat bedoelen we met?” #2 – Klimaat

‘Verantwoordelijkheid nemen voor het klimaat’ – wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee en hoe gaan we dat doen? Lees het hieronder in 5 concrete punten voor Rhenen, Elst en Achterberg.

Heb je nog meer vragen over onze plannen of heb je zelf betere ideeën? Bel of whatsapp ons op 06-16099625. We bellen je binnen een dag terug.

1

We moeten meer doen voor het klimaat als we ervoor willen zorgen dat onze kinderen nog een fijne plek hebben om te leven. Dat begint met zo min mogelijk energie gebruiken. Bestaande woningen moeten geisoleerd worden. De gemeente helpt hierbij met advies en er zijn subsidies voor wie de isolatie niet kan betalen. 

2

Energie opwekken doen we in eerste instantie via zonnepanelen op dak. We horen vaak dat mensen wel zonnepanelen willen, maar niet de tijd nemen om er eens voor te gaan zitten en alle aanbieders naast elkaar te leggen. Wij willen dat de gemeente de inwoners helpt die door de bomen het bos niet meer zien en duurzame keuzes voor inwoners gemakkelijk maakt. 

3

Zelfs als alle daken vol liggen met panelen, zullen we helaas niet voldoende energie opwekken voor Rhenen. We moeten dus serieus kijken naar andere mogelijkheden, zoals zonneweides. Dat is best een grote stap, en die heeft veel invloed op de omgeving. Het is dan ook belangrijk dat bewoners de kans krijgen om mee te denken, mee te praten en mee te profiteren. Niet alleen degene die de weg naar het gemeentehuis weten te vinden, maar juist ook de stille meerderheid. Daarom wil D66 een Burgerberaad instellen. Dit is een groep gelote burgers die op basis van uitgebreide informatie en overleg aanbevelingen doet over het energiebeleid. Doordat de deelnemers geloot zijn, bestaat de groep uit een dwarsdoorsnede van de Rhenense samenleving. 

4

Duurzaamheid gaat niet alleen over hoe we aan onze energie komen, maar ook over onze mobiliteit. Wij willen meer laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen, Ook willen we zorgen voor deelauto’s in Rhenen. Zo zijn er minder parkeerplaatsen nodig en kunnen we die ruimte op een andere manier gebruiken. 

5

Ook de openbare ruimte moeten we duurzaam inrichten. Dat betekent meer bomen, struiken en ander groen. Door stenen weg te halen kunnen we meer regenwater kwijt. We gaan voor kwalitatief groen – niet alleen een grasveld maar juist een struik met bloemen waar insecten en vogels ook iets aan hebben.