Dineke Jansen

Beeld: Soooph! Photography

Contact

Bereikbaar via [email protected] 

Mijn geboorteplaats is Veenendaal waar mijn ouders een drogisterij en een parfumerie hadden. In de drogisterij had ik m’n eerste weekendbaantje.

Na mijn middelbare school vertrok ik naar Utrecht om rechten te studeren en droomde ik van een baan in de advocatuur. Doordat mijn moeder jong overleed, bleef mijn vader achter met twee winkels en een puberzoon en ik besloot terug naar Veenendaal te verhuizen om mijn vader te helpen. Ik vond het heerlijk om weer in de winkel te staan. Het was weliswaar geen flitsende carrière maar iedere dag was anders en vooral het contact met de mensen gaf mij veel energie.

Ik kwam mijn man tegen, we gingen in Rhenen wonen en ik kreeg mijn eerste kind. Toen mijn vader met pensioen ging nam ik de parfumerie over. Uiteindelijk wilde ik geen moeder zijn die, net als mijn eigen moeder, altijd aan het werk was en met een eigen winkel is dat toch wel snel het geval. Dus toen nummer 3 geboren werd, stopte ik met de winkel.

Ik begon aan een opleiding tot relatiecoach en ging ondertussen werken in het bedrijf van mijn man Alex. Het coachen deed ik daarnaast in de avonduren. Door te coachen leerde ik niet alleen goed te luisteren maar ook te analyseren waar het knelpunt zit bij problemen. Het coachen paste echt bij wie ik ben. Coachen is alleen niet iets wat je erbij doet dus ik heb ervoor gekozen om me voorlopig vooral op mijn werk bij Safestore en het raadswerk te focussen.
 
De afgelopen tien jaar ben ik voorzitter geweest van het Cultuurplatform en had ik regelmatig zijdelings te maken met het gemeentebestuur. Het viel mij op dat de bestuurders lang niet allemaal weten wat er leeft en speelt in de gemeente en dat de meeste bestuurders niet in de gaten hebben wat een mooie initiatieven er zijn en hoeveel aanbieders er zijn in de cultuursector. Aan de andere kant weten de cultuuraanbieders maar ook veel andere organisaties de weg naar de bestuurders vaak niet te vinden en weten ze daarom ook niet wanneer er belangrijke dingen op de gemeentelijke agenda staan. Ik hoop dat ik als fractievolger, of misschien straks zelfs wel als raadslid, cultuur een stem kan geven. Cultuur is belangrijk, het maakt een samenleving. Cultuur zorgt voor verwondering, blijdschap en saamhorigheid. Tijdens het zingen in een koor of het dansen bij een dansvoorstelling bijvoorbeeld maakt het niet uit waar je geboren bent of als wie je geboren bent. Hetzelfde geldt voor sport. Sporten doe je meestal samen en is niet alleen goed voor je lijf maar ook voor je geest. Cultuur, sport, het maakt ons fijnere mensen en fijnere mensen maken een fijnere samenleving. 

Lievelingsplek in de gemeente

Het mooie aan Rhenen is dat er veel diverse plekken zijn. Van de bijna magische Plantage Willem 3 tot de Markt voor het Oude Raadhuis waar je met een beetje fantasie een paar honderd jaar teruggaat in de tijd. Als ik echt een lievelingsplek moet kiezen dan kies ik voor de Palmerswaard. De Palmerswaard maakt onderdeel uit van een Europees netwerk van natuurgebieden waar belangrijke flora en fauna voorkomen. Het is er relatief rustig en de kans is groot dat je er een zeldzame vogel spot of met een beetje geluk een bever tegenkomt.

Welke kansen zie jij voor de gemeente?

Rhenen heeft veel verborgen talenten en in verhouding met de omliggende gemeentes veel meer cultuuraanbieders zoals koren, dansscholen en beeldend kunstenaars. Hier liggen veel kansen om Rhenen op de kaart te zetten. 

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Zorgen dat iedereen mee kan doen. Het is helaas nog steeds zo dat niet iedereen mee kan doen aan de samenleving. Er zijn al een aantal initiatieven in Rhenen zoals het Jeugdfonds sport en cultuur zodat jongeren lid kunnen worden van een sportvereniging of muzieklessen kunnen volgen, maar nog steeds valt een grote groep inwoners van Rhenen buiten de boot. Ik vind dat geld geen belemmering zou moeten zijn om mee te doen en het moet ook niet uitmaken waar je geboren bent, hoe je geboren bent of waar je in gelooft.  
  • Voldoende betaalbare woningen realiseren In Nederland hebben we vaker woningnood gehad maar er zijn nu veel meer factoren die de nieuwbouw belemmeren zoals bijvoorbeeld de stikstof problematiek en te weinig geschikte bouwlocaties. We moeten dus extra ons best doen en creatief met de ruimte omgaan door b.v. het bouwen van hofjes en andere alternatieve woonvormen.  
  • Participatie vergroten. Ik hoor regelmatig dat mensen het gevoel hebben dat hun stem niet gehoord wordt. Dat de bestuurders hun eigen zin doen. Ik vind het belangrijk dat je als inwoner van de gemeente Rhenen mag meepraten en meedenken. Dit kan o.a. via de bestaande participatie trajecten maar het moet ook wat informeler kunnen. Ik zou een soort wekelijks spreekuur in willen stellen waar je als burger je zorgen uit kunt spreken of input kunt geven.

Wat zijn jouw dromen voor Rhenen?

Het zou echt gaaf zijn als Rhenen een plek zou krijgen waar alles op het gebied van Cultuur samen kan komen. Een plek waar je naar een voorstelling of film kan gaan, een plek waar workshops en taallessen gegeven worden en waar bijvoorbeeld ook de bibliotheek gevestigd is zodat er altijd bedrijvigheid is.