Inspiratie na de nieuwjaars-
bijeenkomst

Vrijdag 18 januari kwamen ruim 40 leden van de afdeling Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Rhenen bij elkaar in Champ’Aubert in Driebergen. Onder hen veel nieuwe leden die wij sinds de Tweede Kamer verkiezingen in november mochten begroeten. Zowel de afdeling Zeist (15 nieuwe leden) als de Utrechtse Heuvelrug (21 nieuwe leden) is blij met de aanwas. Mensen die nu kleur willen bekennen en D66 roemen met het analytische vermogen en de lange termijn blik. Onder hen ook mensen die belangstelling hebben om actief mee te gaan doen in de lokale politiek. Een mooi begin van het 2024.  Kees Kolkman (voorzitter afdeling Zeist) en Elisabeth van Oostrum (voorzitter afdeling Utrechtse Heuvelrug en Rhenen) stelden een paar actuele thema’s aan de orde waar de aanwezigen op konden reageren. Zo werd er gesproken over migratie en de spreidingswet, maar er werden ook suggesties gedaan voor de D66 landelijk. Zoals meer profileren als onderwijspartij, goede klankborden organiseren voor nieuwe politici en blijven vernieuwen. In dat kader is onderstaand artikel relevant. Niet langer denken in links en rechts maar meer zoeken naar gedeelde waarden. In de lokale politiek zijn de verschillen tussen links en rechts niet zo groot, daar gaan de D66 raadsleden en D66 wethouders onverkort enthousiast verder ondanks wat er in Den Haag gebeurt. Wij wensen hen, maar ook alle andere leden een gezond, inspirerend en verbindend 2024. 

Tekst Paul Zuiker en Erika Koehler
Fotografie ANP / Guus Schoonewille fotografie
5 tot 7 minuten leestijd
Bij de Nederlandse verkiezingen heeft ongeveer de helft van de bevolking een proteststem uitgebracht en we komen steeds meer terecht in polarisatie, in ‘wij tegen zij’, zoals in de VS of Polen. Wij hebben meer partijen (er deden er 26 mee, vijftien daarvan zijn in de Tweede Kamer gekomen) en denken daarom dat het hier zo’n vaart niet zal lopen. Maar ook bij ons maakt vijanddenken dat er nauwelijks nog iets opgelost kan worden. Wat is er eigenlijk aan de hand? En hebben we nog iets aan de termen ‘links’ en ‘rechts’ om te duiden wat de kiezer wil?

Wij pleiten voor iets beters: het waardenmodel van de zes psychologische voorkeuren die gaan over wat mensen waardevol of belangrijk vinden. Daarmee kun je stemgedrag beter verklaren en meningsverschillen overbruggen. Als je iedereen in z’n waarde laat, kun je tot samenwerking komen.

Lees hier het artikel in Vrij Nederland