D66 Raalte presenteert meest duurzame campagne T-shirt in Nederland in samenwerking met Sallandse startup Ragnarøk Clothing

Als het aan D66 Raalte ligt, wordt circulaire kleding de norm in de kledingindustrie; ook in Overijssel?

Niels Folgers en Daniel Cohen - Beeld: Duën Holterman

Lijsttrekker Niels Folgers van D66 Raalte had in het staartje van circulaire week toch even een trots moment. “Als uitverkorene van onze lokale D66 Raalte afdeling mocht ik als eerste de meest circulaire campagne T-shirt in Nederland ooit aanschouwen én aandoen. Factcheckers van andere politieke partijen mogen dat natuurlijk controleren”, zegt Folgers met een grote glimlach. “In samenwerking met de Sallandse startup Ragnarøk Clothing hebben we prachtige campagne T-shirts gemaakt!”

Bij deze shirts zijn geen goedkope materialen gebruikt uit een ver land met slechte arbeidsomstandigheden, maar zijn volledig ontwikkeld binnen de EU met shirts van één soortig materiaal, lyocell. Deze vezel wordt gemaakt van de houtpulp van Eucalyptusbomen en zijn daardoor volledig recyclebaar. Als het aan D66 Raalte ligt, wordt dit de norm in de kledingindustrie.

Oprichter van Ragnarøk Clothing, Daniel Cohen Stuart, is enthousiast over de samenwerking met een landelijke lokale partij: “Ragnarøk Clothing strijdt voor een betere kledingindustrie die fundamenteel anders functioneert. Wij geloven dat kleding een positieve kracht kan zijn in onze samenleving door waardes uit te dragen die bedoeld zijn het beste uit onszelf, onze samenleving, en onze planeet te halen. Wij doen dit nu al door het beste shirt te maken wat wij kunnen maken. Geweldig dat D66 onze visie omarmt.”

De kleding van de startup wordt in Zwolle geproduceerd van stof uit Europa: “Dit wordt gemaakt door mensen die een mooiere plek in onze maatschappij verdienen. Elk shirt wordt geheel ontwikkeld voor een circulaire levensloop en levenslang plezier. En voor elke shirt wordt de CO2 opgeslagen in Franse bossen.”

Lijsttrekker Folgers durft ook over de eigen gemeentegrens heen te kijken: “D66 Raalte denkt regionaal, want op dat niveau werken ondernemingen en overheden steeds meer samen. Laten we met de regio Zwolle en Twente onderzoeken hoe we de ooit ze befaamde  textielindustrie van Overijssel een tweede leven kunnen geven. Maar dan toekomstbestendig: circulair en met goede arbeidsomstandigheden.” Los van de verfrissende idealen van de jonge heren, vergeten ze geen onbelangrijk detail: “De T-shirts zitten als gegoten!