Harrie Kiekebosch

Harrie Kiekebosch - Harrie staat op plek 9 voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Beeld: Niels Folgers

Waarom sta jij op de lijst

  • 63 jaar
  • Heino
  • Raalte

Harrie Kiekebosch deed vier jaar geleden mee aan de gemeenteraadsverkiezingen met Raalte Natuurlijk. Kerngedachte van die partij was dat het gesprek over lokale thema’s veel meer met de samenleving gevoerd moet worden. “Met een goed gesprek en vanuit eerlijke argumenten kan het niet anders dan dat je tot oplossingen komt die voor iedereen goed zijn. Ik ben nu lijstduwer voor D66, ik kom bij deze partij die dialoog ook tegen.”

Harrie Kiekebosch woont in ’t Natuurlijk Huus, je zou verwachten dat hij het thema duurzaamheid daarom toebedeeld kreeg. “Maar ik ben veel meer dan dat. Natuurlijk leven, duurzaam denken én doen is in het hele leven verweven. Het is die visie van waaruit ik naar alle thema’s van de lokale samenleving kijk. De overheid is geneigd ons het denken te ontnemen met allerlei regeltjes: dat je in het buitengebied geen rond huis mag bouwen in Raalte, maar in Dalfsen wel; dat je verplicht wordt zwarte dakpannen te gebruiken, maar dat je die zonder meldingsplicht mag vervangen. Inspraak bestaat in Raalte uit mensen naar je toe lokken met een ijsje of een kroketje, maar van inspraak die afwijkt van GB en CDA zie je uiteindelijk niks terug. Dat zijn ook de grootste partijen, maar noem het dan geen inspraak! Ik ben er van overtuigd dat als je écht samen met de samenleving op weg gaat in al die veranderingstrajecten die er aan zitten te komen, dat je dan veel verder komt. De mensen die ik spreek snappen heus wel dat het anders moet met de landbouw, met de woningbouw, met onze gezondheid. Vraag ze wat ze nodig hebben, haal de kennis op die de samenleving heeft. Als iemand mee mag praten, begrijpt hij ook heus wel als iets een keertje níet kan. Als de argumenten maar goed zijn.

Op de een of andere manier lijkt Raalte steeds de lange termijn te vergeten, als het op korte termijn maar geregeld is, en verderrrr. Kijk naar de parkeerkelder en het mislukte winkelcentrum daarboven, kijk naar het vergunnen naar megastallen waar ze voedsel importeren en vlees exporteren terwijl wij met de mest, smerige lucht en onaantrekkelijk buitengebied blijven zitten, kijk naar een winkelcentrum waar het gezellige hart is uitgesloopt, kijk naar de kale kanaalzone.

Ik merk binnen D66 trouwens ook dat we veel meer voor de boeren zijn, dan dat partijen zeggen te zijn die vinden dat je met je handen van de boeren af moet blijven. D66 benoemt de doorlopende weg waarop we nu rijden. Dat moet je onder ogen zien om te bedenken dat op zoek moet naar wegen die ons naar een vermoedelijk mooie, maar in elk geval haalbare toekomst brengen. Ik hoor van jonge boerenzonen dat ze het bedrijf graag overnemen en biologisch verder willen, maar hun kennis daarover halen ze uit vakbladen, waar de veevoederbedrijven uitleggen dat ze… dat ze vooral groot moeten blijven en veel veevoer moeten kopen. We hebben met de Landstede 100 jaar agrarisch onderwijs in Raalte, laten we de komende honderd jaar weer net als vroeger vooroplopen met de nieuwe landbouw!

Mijn bijdrage aan D66, aan Raalte en aan Salland moet een bijdrage worden om het gesprek de samenleving goed te voeren, een dialoog, geen welles-nietes. Met HierinSalland zijn we daar al vast mee begonnen. We hebben daar een stichting van gemaakt, omdat we het een platform willen laten zijn voor de hele samenleving. Ik zit zelf in het bestuur, maar ik speel daar niet de politicus, in het bestuur zit ook een actief GB’er en een passief VVD’er. En we doen ons stinkende best om iedereen aan het woord te laten. Iedereen die daar zin in heeft, kan meedoen, ook alle collega-politieke partijen.

Lievelingsplek in de gemeente

’t Natuurlijk Huus