Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 19 april 2018

Opinie Kees Verhoeven over Facebook

Facebook heeft een verdorven verdienmodel. Hoe sluwer Zuckerberg mensen op internet volgt, hoe meer geld hij verdient. Want hoe gerichter de advertenties, hoe meer mensen erop klikken, en hoe meer adverteerders willen betalen. Lees hier het opiniestuk van Tweede Kamerlid Kees Verhoeven dat vandaag in Het Financieele Dagblad staat.

Facebook heeft een verdorven verdienmodel. Hoe sluwer Zuckerberg mensen op internet volgt, hoe meer geld hij verdient. Want hoe gerichter de advertenties, hoe meer mensen erop klikken, en hoe meer adverteerders willen betalen. Facebook is niet de enige, hetzelfde geldt voor Google, Twitter en al die andere bedrijven die ons overal op internet volgen.

Dit verdienmodel heeft geleid tot de perverse prikkel om alles over ons te willen weten. Niet alleen onze naam, ons adres en of we op zoek zijn naar nieuwe schoenen. Nee, deze bedrijven willen ook onze geaardheid, politieke voorkeur, huidskleur en loon weten. Ze willen het weten als we googlen op zwangerschap of depressies, waar we elk moment van de dag zijn en wie onze familie is. Deze bedrijven weten vaak meer over ons dan onze eigen vrienden, zodat ze ons de best passende advertenties kunnen voorschotelen. Dit gebeurt onder het mom van gebruikersgemak, maar niemand heeft hierom gevraagd. En belangrijker: achtervolging tot in de privésfeer is onwenselijk.

Die persoonlijke informatie kan lekken en in handen vallen van kwaadwillenden, zoals gebeurde bij Cambridge Analytica. Van de 87 miljoen slachtoffers heeft bijna niemand toestemming gegeven voor het delen van hun data. De persoonsgegevens en het surfgedrag kan misbruikt worden voor het verspreiden van desinformatie en nepnieuws. Denk maar aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Je hoort mensen vaak zeggen: iedereen is zelf verantwoordelijk voor het delen van informatie op internet. Als je dat niet wil, moet je er maar beter over nadenken. Dat is deels waar, maar voor een groot deel hebben mensen geen echte keuze. Een website bezoeken zonder je data te delen is vrijwel onmogelijk. Want wie aangeeft zijn data niet te willen weggeven, loopt tegen een muur aan. Een cookiemuur. De bedoeling hierachter was om bedrijven te dwingen om gebruikers een bewuste keuze te bieden. Maar uiteindelijk heeft het geresulteerd in een keuze tussen hoofdpijn of buikpijn: betalen met je data of het internet niet gebruiken. Dat is geen oplossing.

Maar hoe zorgen we er dan voor dat het huidige verdienmodel van Facebook, en al die andere dataslurpers, verandert? Ik geloof niet in stoppen, maar in verbeteren. De Europese Unie neemt in mei een belangrijke eerste stap met de nieuwe Europese Privacywet. Mensen krijgen het recht hun gegevens in te zien, te wijzigen, te verwijderen en mee te nemen naar een ander bedrijf. Ook krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens dan een afschrikwekkende boetebevoegdheid voor bedrijven die de wet overtreden. Een goede start, maar er is meer nodig.

D66 vindt dat mensen ook het recht moeten krijgen om websites en apps te gebruiken, zonder gevolgd te worden en hun data te moeten delen. Nu zit er nog geen ‘nee-knop’ op de cookiemuren waar we dagelijks doorheen moeten klikken. Nu kan de consument zich nog niet verzetten tegen de dwingende datamacht van techreuzen. Facebook en Google zullen zeggen dat zo’n knop hun verdienmodel bedreigt, maar dat hoeft helemaal niet. Facebook kan nog steeds advertenties tonen. Alleen niet gebaseerd op onze persoonlijke voorkeuren of zelfs medische gegevens. En dat vind ik niet meer dan normaal. Privacy is een grondrecht, ook in het digitale tijdperk.

Het goede nieuws is dat deze discussie nu in Europa gevoerd wordt in het kader van de E-privacy Verordening, een aanvulling op de nieuwe Europese privacywet. Zo kunnen we op korte termijn zorgen dat mensen niet al hun data hoeven af te staan om online te surfen. Omdat niet alle lidstaten hiervoor zijn, moet het kabinet dit standpunt in Brussel bevechten. En iedere politicus die nu verontwaardigd is over Facebook moet zich hierover de komende maanden laten horen. Zo kunnen we ons grondrecht op privacy, en daarmee onze vrijheid, terugwinnen van machtige dataslurpers. In plaats van Facebook stampvoetend te verlaten, moeten we een vuist maken zodat Facebook naar ons luistert.

Thema

Ondernemen & innoveren

Nederlanders ondernemen, innoveren en handelen. Zij trekken met vertrouwen de wereld in. Ondernemende Nederlanders staan te trappelen. Hun kansen liggen voor het grijpen: in handel met opkomende economieën, in schoner en slimmer produceren, in dienstverlening, in gezondheidszorg en in innovatie.

Lees meer