D66 trekt aan de bel vanwege schrijnende situaties in studentenhuizen

Een groot aantal Nijmeegse studenten zijn ten einde raad. Zij wonen in heel slecht onderhouden particuliere studentenhuizen waar de leefsituatie ongezond en onveilig is. D66 stelt daarom komende woensdag mondelinge vragen aan het college van burgemeester en wethouders over deze slechte staat van particuliere studentenhuizen. Want als je alle mogelijke stappen al hebt ondernomen en bent ten einde raad, dan moet de gemeente je kunnen helpen.

Verschillende studenten trokken de afgelopen weken bij de fractie van D66 aan de bel vanwege de schrijnende leefsituatie in hun studentenhuis. Zwarte schimmel op plafonds, badkamermuren waar de paddenstoelen uit groeien, tocht door het hele huis, doorgerotte deurposten en kozijnen, lekkages en keukens die blank staan door regenval; het is slechts een kleine greep uit de talloze smerige, ongezonde en onveilige voorbeelden die de D66-fractie onder ogen kreeg. Maanden-, soms zelfs jarenlang zoeken studenten tevergeefs contact met de verhuurders van het pand, maar die geven niet thuis.
 
D66 vindt het onacceptabel dat een groep inwoners in onze stad onder deze omstandigheden moet wonen. D66-raadslid Sophie den Ouden: ‘Als de plafonds zwart staan van de schimmel en er groeien paddenstoelen uit de muren, dan is dat ongezond en onveilig. We kunnen studenten niet langer in deze situatie laten verkeren en moeten dit niet accepteren van particuliere verhuurders.’ D66 wil dat de omvang van dit probleem in kaart wordt gebracht en de mogelijkheden om op korte termijn iets te betekenen voor de meest schrijnende gevallen worden verkend.
 
Huurteams Nijmegen kan huurders die te maken hebben met dit soort situaties begeleiden om het op te lossen, van bemiddeling tussen de huurder en de verhuurder tot een zaak bij de kantonrechter. Zo’n procedure duurt echter lang en bovendien lijken lang niet alle gedupeerde studenten weet te hebben van deze mogelijkheden. Daarom zou het goed zijn om het werk van Huurteams Nijmegen nog beter onder de aandacht te brengen bij studenten. Den Ouden: ‘’We hopen daarnaast dat de gemeente op korte termijn iets kan betekenen voor de meest schrijnende gevallen. Want iedere dag dat bewoners langer in deze onveilige en ongezonde omstandigheden moeten wonen is er één te veel.’’

Bijgevoegd vindt u de vragen aan het college.
file:///D:/Documenten%20-%20kopie%2025-09-20/D66/AA_Communicatief/Nieuwsbericht%20website/Mondelinge%20vragen%20slechte%20staat%20studentenhuizen.pdf