Waarom Rob Jetten het woord voert bij de Algemene Politieke Beschouwingen

Waarnemend fractievoorzitter Rob Jetten het woord voeren namens D66 bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Sigrid Kaag vindt het democratisch onzuiver en niet geloofwaardig om dat zelf te doen. Lees hier haar verklaring.

21.09.2021

Morgen zijn de Algemene Politieke Beschouwingen. Rob Jetten voert als waarnemend fractievoorzitter het debat namens de fractie van D66. Ook zal hij vandaag de eerste reactie geven op de troonrede. Ik had graag op zijn plaats gestaan om te reageren op de miljoenennota en de begrotingen van het demissionaire kabinet.

Toch doe ik dat niet. Het is in mijn opvatting democratisch onzuiver om een begroting te becommentariëren en te bekritiseren die ik als minister mede heb gemaakt. Ik zou dat niet geloofwaardig vinden. Want hoewel ik nu geen minister meer ben, heb ik de afgelopen periode wel bij de begrotingsgesprekken van het demissionaire kabinet gezeten.

Het is voor mij dus een beetje een gekke week. Een overgangsweek. Vanaf maandag neem ik het fractievoorzitterschap van Rob over. Hem wil ik nu al zeer danken voor het onverzettelijke werk dat hij namens de fractie van D66 heeft gedaan in de periode dat ik het land als Minister van Buitenlandse Zaken mocht dienen. Als fractiegenoot zal ik met trots en bewondering zijn inbreng bij de Algemene Politieke Beschouwingen volgen.