Nieuwe bewindspersonen: Tom de Bruijn en Steven van Weyenberg

Omdat de formatie minder snel gaat dan gehoopt en de werkdruk groot is, heeft het kabinet besloten die posten tijdelijk in te vullen. We rekenen erop dat deze benoemingen voor een korte periode zullen zijn en dat er zo spoedig mogelijk een nieuw kabinet aantreedt.

14.07.2021

“In augustus gaan we weer met frisse energie verder. Dan beginnen ook twee nieuwe interim-bewindspersonen namens D66. Zoals jullie weten, heeft Stientje van Veldhoven een nieuwe functie. Daarnaast neemt Wouter Koolmees naast zijn ministerschap van Sociale Zaken en Werkgelegenheid al maandenlang ook de taken van de staatssecretaris over. En ik combineer al een tijdlang twee ministerschappen.

Ik ben heel blij dat Tom de Bruijn bereid is de functie van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te bekleden. Hij heeft zijn sporen verdiend onder meer als topdiplomaat in Brussel, waar hij jarenlang de Nederlandse permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie was. Ook was hij voor D66 wethouder in Den Haag.
 
Steven van Weyenberg zal beëdigd worden als Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Hij is een van onze meest ervaren Kamerleden en was de afgelopen jaren vicefractievoorzitter. Ik waardeer het zeer dat Steven bereid is deze taak op zich te nemen. Naast deze twee benoemingen zal de VVD een staatssecretaris voor Sociale Zaken aanstellen.”

“Toen Sigrid Kaag mij belde of ik deze tijdelijke klus op me wilde nemen, heb ik geen moment geaarzeld. Hoewel het kabinet demissionair is en aan z’n laatste loodjes bezig is, staat de wereld niet stil. En dus is er genoeg te doen als demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ik ga in de korte tijd dat ik deze functie zal bekleden m’n uiterste best doen voor Nederland in de wereld.”

“Als demissionair staatssecretaris zal ik me ervoor inzetten het vele goede en groene werk dat Stientje van Veldhoven heeft gedaan tot een goed einde te brengen. Het verzoek om die verantwoordelijkheid op me te nemen, heb ik met plezier positief beantwoord. Want ook al zit het kabinet in blessuretijd, de belangrijke onderwerpen op het gebied van milieu en openbaar vervoer verdienen permanent onze aandacht. Ik ga met veel energie aan de slag.”

Beeld: D66