Raadsleden luiden noodklok: terugschroeven busvervoer bedreigt toekomst woningbouw in Gelderland

D66-raadsleden uit Gelderse gemeenten, waaronder Freddy van Dijken van D66 Montferland, slaan alarm over de nieuwe OV-concessieplannen van de provincie. Terwijl Gelderland zich voorbereidt op de bouw van minstens 100.000 nieuwe woningen, dreigen de nieuwe afspraken met vervoersbedrijven juist te leiden tot een verslechtering van het busvervoer. “Dit zet de geplande woningbouw en de bereikbaarheid van woonwijken onder druk.”

Brandbrief toekomst OV

De provincie Gelderland wil de komende jaren flink investeren in woningbouw, met een duidelijke focus op autoluwe woonwijken die goed bereikbaar moeten zijn met het openbaar vervoer. Toch lijken de nieuwe OV-plannen haaks te staan op deze ambitie. Het provinciebestuur is van plan om het busvervoer te beperken, met als gevolg dat steeds meer dorpen en wijken minder goed bereikbaar worden. D66-raadsleden uit 25 Gelderse gemeenten stuurden daarom deze brandbrief naar de provincie.

OV voor nieuwe én bestaande wijken

Zonder goed openbaar vervoer wordt het voor mensen moeilijker om in deze nieuwe woonwijken te gaan wonen. Dat geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande wijken waar het busvervoer al is uitgedund, vooral in de avonduren en weekenden. Ook zorgt afname van bushaltes voor isolatie van dorpen.

Oproep aan de provincie

De D66-raadsleden roepen de provincie op om haar verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor een openbaar vervoersnetwerk dat zowel nieuwe als bestaande woonwijken goed blijft bedienen. Van Dijken: “Het is onbegrijpelijk dat in een tijd waarin er zoveel woningbouw nodig is, het openbaar vervoer wordt teruggeschroefd. We vragen de provincie om garanties te bieden voor het behoud van essentiële buslijnen, zodat alle inwoners van Gelderland kunnen rekenen op betrouwbaar en toegankelijk openbaar vervoer.”