D66 wil de verkameringsregels versoepelen

D66 doet een stap naar voren en wil de verkameringsregels versoepelen: met maatwerk per pand per straat. Dat zegt lijsttrekker Fleur Spijker in een interview in de Mare. In 2019 voerde de gemeenteraad verkameringsbeleid in. Samen met de studentenverenigingen haalde D66 daar de scherpe randjes vanaf. Vanwege een fout in de landelijke wetgeving is dit beleid on hold gezet. Uit gesprekken die D66 met studenten voert blijkt dat verhuurders studenten nu soms op straat zetten. Die verhuurders doen dat omdat ze strenge nieuwe regels verwachten. Dit mag niet gebeuren. De inzet van D66 was en is: Geen student op straat. Daarom willen wij de verkameringsregels versoepelen.

Geen student op straat

In 2019 heeft D66 samen met studentenverenigingen het verkameringsbeleid ten gunste van de student aangepast. Geen student op straat was daarbij het uitgangspunt. Vanuit de gemeente is daaraan vastgehouden, maar uit gesprekken met studenten blijkt dat verhuurders nu wel studenten uit huis zetten. Daarom wil D66 nu opnieuw iets betekenen voor deze groep. In 2019 vroeg de Leidse gemeenteraad om zeer strenge verkameringsregels. D66 is toen samen met studentenverenigingen om tafel gegaan voor een alternatief plan. De nieuwe regels voor studentenhuizen in Leiden zijn toen op de valreep van de scherpe randjes ontdaan.

Vorig jaar is vergunningverlening voor verkamering tijdelijk on hold gezet door ondeugdelijke landelijke regelgeving. Het wachten is nu op een wetswijziging. Tot die aangenomen is, worden tijdelijk geen nieuwe vergunningen uitgegeven, maar tegelijkertijd ook geen huizen opgeheven. De wetswijziging gaat pas in 2023 in. D66 wil hier niet op wachten. We gaan op basis van maatwerk verkamering weer mogelijk maken. Goede leefbaarheid staat daarbij centraal. Waarbij gekeken wordt of een pand geschikt is om het om het te splitsen tot een studentenhuis en een goede balans blijft in de wijk. Samen met studenten gaan we hieruit komen.

We zetten vol in op het bouwen van nieuwe studentenkamers en studentenhuizen mét fusie. Daarom verhogen we de bouwambitie de komende periode naar 3500 nieuwe studentenkamers.
Om huurders te beschermen tegen huisjesmelkers gaan we een vergunning voor verhuurders invoeren (kan vanaf 1 jan 2023). Dit gaat ook helpen om de leefbaarheid te verbeteren en zorgen vanuit buurtbewoners weg te nemen. Verkamering blijft een manier om meer woonruimte te creëren in de stad. Het is ook een manier die zorgt voor diversiteit in de stad en op veel plaatsen in de stad leidt verkamering tot een levendigere wijk. D66 vindt dat verkamering mogelijk moet zijn, zolang aan bepaalde eisen wordt voldaan. Verkamering mag niet leiden tot overlast of verloedering en kan alleen als de lokale infrastructuur, zoals de riolering en de openbare ruimte, een toename aan bewoners aan kan. De verhouding in een wijk tussen kamers, gedeelde woningen en gezinswoningen moet in balans blijven.

NB: Vanuit de gemeente zijn géén studentenhuizen ontbonden op basis van de verkameringseisen. Verhuurders die studenten uit huis zetten doen dit op eigen initiatief. We raden studenten aan om naar het Huurteam te stappen als dit zich voordoet.
Klik hier voor het Leidse Huurteam