D66 Leiden wil meer lokale duurzame bronnen voor Leids warmtenet

In de gemeenteraad van donderdagavond heeft D66 Leiden een voorstel ingediend om de belangen van lokale duurzame energiebronnen beter te beschermen. D66 heeft grote zorgen over de grote focus op hoge temperatuur restwarmte. Raadslid Antje Jordan: 
“Daarmee veroordelen wij huurders van een goed geïsoleerde corporatiewoning of studentenkamer van DUWO met een lage warmtevraag tot hoge kosten.”

Volgende maand bespreekt de raad een nieuwbouwproject in het Morspoortgebied dat ook wordt voorzien van een hoge temperatuur warmte. Duo-raadslid Jurriaan Duijn: “Dat is echt verspilling en niet duurzaam, want deze goed geïsoleerde woningen kunnen makkelijk op warmtepompen of een warmte-koudeopslag worden aangesloten. Leiden kent veel slecht geïsoleerde woningen waar deze hoge temperatuur warmte beter ingezet kan worden.” Een voorstel van D66 om woningcorporaties te stimuleren dit niet meer te doen, werd eerder unaniem aangenomen. 

Het oorspronkelijke voorstel betrof de voortzetting van de samenwerking rondom energie in de Leidse regio. D66 is sterk voorstander van regionale samenwerking. Het voorstel dat D66 vanavond heeft ingediend met SvL, PvdD, SP, CU en CDA vraagt om te luisteren naar die eerder aangenomen voorstellen van de gemeenteraad. De raad vroeg daarin ook herhaaldelijk om elektriciteit en duurzame warmte in samenhang te ontwikkelen en om ruimte te bieden aan lokale initiatieven. Zo willen meerdere bewonersverenigingen in onder meer het Houtkwartier en Merenwijk inzetten op hun eigen lokale warmtebronnen. “Die initiatieven moeten we juist ondersteunen en niet in de weg zitten”, aldus Jordan.